Linkovi

EU: Nove mere, bez odluke o Grčkoj


Evropski zvaničnici na sastanku u Briselu
Evropski zvaničnici na sastanku u Briselu

Evropska unija, tačnije njena eurozona, povukla je danas još jedan potez u pravcu snažnije kontrole finansijskog prostora zajedničke valute. Ministri finansija su usvojili projekat Evropske komisije koji nakon finansijske, omogućava i snažnu ekonomsku upravu u Evropi.

Nakon sedam sati dugih pregovora tokom protekle noći, ministri finansija eurozone su danas usaglasili stav prema planu Evropske komisije koji predvidja ozbiljan iskorak prema snažnoj ekonomskoj upravi u Evropi:

“Riječ je o veoma moćnim instrumentima za potpunu promjenu načina na koji je vodjena ekonomska i monetarna politika. To znači učešće u javnom finansiranju i ranu detekciju ekonomskih nepravilnosti, njihovo korigovanje prije nego što nas sve ne dovedu u rizično stanje”, kazao je evropski komesar za finansije Oli Ren.

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso je na vijest o usvajanju novih mjera poručio: Danas smo okrenuli novu stranicu, sada će Evropska unija, posebno eurozona, imati pred sobomm osnažena pravila kojima je cilj stabilnost i balansiran razvoj.

Uz ovo, ministri su odložili donošenje odluke o davanju svježeg novca Grčkoj, uz poruku iz Atine kako tamošnja vlada ima novca za isplatu prispjelih dugovanja do polovine novembra. Do tada, kažu ministri, daće vremena Grčkoj da dokaže kako stoji iza planova štednje koji bi budžetsku potrošnju trebali dovesti u podnošljive okvire. U Briselu, naglašava se, niko ne barata sa opcijom da se Grčkoj okrenu ledja, da zemlja ode u bankrot ili da napusti euro.

“Nikada nismo zagovarali bankrot Grčke, sve će se učiniti kako bi se to izbjeglo. I biće izbjegnuto. Uz ovo, niko ne zagovara ni da Grčka napusti euro. Moram snažno da odbacim glasine o tome, glasine koje govore o pozivu Grčkoj da ode ili da sama napusti euru”, kazao je predsjednik Eurogrupe Žan Klod Junker.

Vjeruje se da će današnju odluku ministara finansija eurozone podržati i njihove kolege iz ostataka EU, a u cilju usaglašavanja budućih koraka na obuzdavanju krize već sutra u Brisel dolazi i njemačka kancelarka, Angela Merkel.

XS
SM
MD
LG