Linkovi

Nova sporenja u Evropskoj uniji


Italijanski i nemački zvaničnici razmenjuju kritike u pogledu rešavanja aktuelne krize, dok iz EK poručuju da se moraju poštovati pravila

Italijanski premijer Mario Monti je izjavio kako je danas Evropa bliže raspadu nego čvršćem povezivanju. Posebno ukazuje da je, kako bi se to izbjeglo, neophodno da evropske vlade snažnije i brže preuzmu odgovornost za donošenje odluka, umjesto da se, poput Njemačke, gubi dragocjeno vrijeme na zeleno svjetlo nacionalnog parlamenta. Odgovarajući na kritiku, iz Evropske komisije kažu: Pravila su pravila i mora ih poštovati svaka od evropskih država, jer je na to obavezuju potpisi- od onog na Lisabonski sporazum, do sporazuma o stvaranju evropskog fonda za gašenje finansijskih požara.

Ipak, kritika kakvu je italijanski premijer uputio na evropski račun, izrečena ovog vikenda u intervjuu jednom njemačkom časopisu, nije bez osnova. Teško da danas bilo ko u Evropi može reći da je opšte raspoloženje daleko od, kako kaže Monti, psihološkog rastakanja evropske gradjevine. Tako su sve glasniji pozivi ostatka eurozone da se konačno riješe Grčke.

Ništa neobično da najviše takvih poziva dolazi iz Njemačke, koja daje i najveći doprinos Evropskom stabilizacijskom fondu dok, sa druge strane, svaka odluka u vezi sa zavlačenjem ruke u džep njemačkih poreskih obveznika mora dobiti i potvrdu Bundestaga. Prepoznali su, s tim u vezi, u Briselu kome italijanski premijer upućuje najsnažniju kritiku, u strahu da njemu, ali i ostalima sa evropske liste za bankrot, dragocjeno vrijeme izmiče.

Ni Nijemci nisu ostali dužni- bavarski konzervativci su, komentarišući Monitijeve riječi, uvjereni da, kako kažu, pohlepa za novcem njemačkih poreskih obveznika kod Montija pomaže cvjetanju nedemokratskog cvijeća. U centru evropskih institucija ne žele da daju odgovor da li duge parlamentarne procedure u nekim od evropskih članica otežavaju ionako tešku situaciju. Umjesto toga ukazuju da kada je riječ o pravilima, tu dileme nema.

"Evropska unija je bazirana na odredjenim pravilima i kada se radi o usvajanju i primjeni finansijskih instrumenata, države članice su donijele odluku da se krene putem odredjenih pravila. Ona su jasna, postavljena u više pravnih dokumenata, ratifikovanih od strane država članica. Tačke pravnog dogovora kakav su ovdje u Briselu postigle evropske vlade mora biti pretvoren u mjere na nacionalnim nivoima. U nekim od država te procedure se moraju legalizovati od strane nacionalnih parlamenata. Uz ovo, kada je riječ o dokumentima sadržanim u Lisabonskom sporazumu, oni se, prema pravilima, moraju ratifikovati od strane parlamenata država članica. To su pravila i nema drugog načina da se, primjera radi, sporazum o Evropskom stabilizacijskom mehanizmu usvoji bez zelenog svjetla nacionalnih parlamenata", kazao je portparol Evropske komisije Olivije Bejli.

Bez obzira ko je u pravu, stvari na dužničkoj strani stoje loše, bez izgleda za skori oporavak. Iz iste Bavarske najavljuju da će se Grčke , kao članice eurozone, riješiti do kraja godine, nagovještavajući, valjda, da će iskoristiti sve mehanizme da spriječe dalje upumpavanje njemačkog novca u tu zemlju, dok je u Atini okončana prva runda pregovora medjunarodne "trojke" sa tamošnjim vlastima. Razgovori se nastavljaju u septembru, kada treba očekivati i zvaničnu ocjenu onoga što se već zna- Grčka nije uspjela da postigne zadovoljavajuće efekte štednje i reformi, efekte koji bi otvorili vrata novoj finansijskoj pomoći.

Očito, ne samo zbog Grka, dosadašnji metodi gašenja finansijskih požara širom Evrope nisu se pokazali uspješnim, a imajući u vidu da sem Grčke, Brisel za vratom ima problem Španije, Italije, najavljuje se i Kipra, zapažanje italijanskog premijera o "
psihološkom rastakanju" Evrope treba shvatiti kao upozorenje da se mora efikasnije boriti protiv uporne i ozbiljne krize. U protivnom, razarajuće posljedice će uskoro zakucati na vrata cijele Unije.
XS
SM
MD
LG