Linkovi

Pad akcija u Evropi i SAD


Komesar za ekonomska i monetarna pitanja EU, Oli Ren (arhiv)

Berzanski indeksi su danas znatno oali u Evropi i Sjedinjenim Državama pošto su investitori zabrinuti zbog negativnog rasta ekonomije evrozone kao i neizvesnog ishoda pregovora Grčke sa privatnim kreditorima o otpisivanju dela njenog duga.

Berzanski indeksi u Londonu, Frankfurtu i Parizu opali su od 2 do 3,5 odsto nakon što je Evropska unija potvrdila da je ekonomija zemalja evrozone zabeležila negativnu stopu rasta u poslednjem kvartalu prošle godine. Indeksi na njujorškoj berzi opali su za oko 1,5 odsto.

Evropski komesar za ekonomska i monetarna pitanja, Oli Ren izjavio je da je evrozona „trenutno u blagoj recesiji“, pošto je u periodu od oktobra do decembra prošle godine zabeležila stopu rasta od minus 0,3 odsto. Lideri evrozone najavljuju da će se ekonomski pad verovatno nastaviti u prvim mesecima ove godine. Ukoliko taj trend bude potvrdjen evrozona bi i zvanično ušla u drugu recesiju u protekle tri godine.

Potrošnja domaćinstava, izvoz i uvoz u zemljama evrozone su takodje opali u četvrtom kvartalu prošle godine, ali je Oli Ren rekao da „ima znakova stabilizacije“. On je takodje izjavio da je ubedjen da će napori koje su vlade evropskih zemalja uložile u ograničavanje efekata svojih dugova dovesti do podsticanja ekonomije narednih meseci. Tokom 2011. stopa rasta u zemljama evrozone iznosila je 1,4 odsto, što je pad u poredjenju sa 2010-om kada je iznosila 1,9 odsto.

U medjuvremenu, približava se krajnji rok u četvrtak, 8. marta, do kada bi Grčka trebalo da zaključi sporazum sa glavnim privatnim kreditorima kojim bi joj bilo otpisano više od polovine duga, odnosno 142 milijarde dolara. Medjutim, ima nagoveštaja da svi kreditori nisu spremni da prihvate taj sporazum, koji je deo šireg dogovora Grčke sa Evropskom unijom na osnovu kojeg bi Atini bio odobren novi paket pomoći od 172 milijarde dolara, drugi u poslednje dve godine. kako bi izbegla opasnost da ne bude u stanju da ispuni svoje finansijske obaveze kasnije ovog meseca.

XS
SM
MD
LG