Linkovi

Da li je EU na putu ekonomskog oporavka?


I pored nekih pozitivnih ekonomskih kretanja u Evropskoj uniji koji ukazuju da bi Evropa mogla da počne da izlazi iz višegodišnje recesije, stručnjaci upozoravaju da se ne treba radovati pre vremena.

Ima indicija da bi evropska ekonomija mogla najzad da počne da se oporavlja posle više godina recesije i sporog rasta, koji su doveli do nezaposlenosti miliona ljudi i negativno se odrazili na stanje globalne ekonomije. Medjutm, evropski eksperti upozoravaju da je suviše rano za slavljenje.

Industrijska proizvodnja u Evropi počinje da se oporavlja, a to znači više radnih mesta i više novca, koji će zaposleni i njihove porodice moći da potroše. Na duži rok to će značiti i veći ekonomski rast.

Najnoviji statistički podaci navode stručnjake poput Džonatana Baka, evropskog urednika finansijske publikacije „Barron's“ da poveruju da da se stanje evropske ekonomije poboljšava.

"U poslednje dve godine videli smo da je ekonomija načinila pomak. Mislim da će kasnije ove godine Evropa izaći iz recesije", kaže Bak.

To bi bila dobra vest za nezadovoljne evropske radnike poput ovih Rumuna. Oni negoduju protiv protiv planiranih otpuštanja i smanjenja plata.

"Došli smo pre svega da bismo odbranili naša radna mesta, da bismo dobili bolje plate i bolje radne uslove", objašnjava radnik rumunske železnice, Vasile.

Medjutim, u londonskoj konsultantskoj firmi „Capital Economics“ viši ekonomista za Evropu, Dženifer Mekaun kaže da pravi oporavak nije verovatan u skorijoj budućnosti.

"Čak i optimistični izveštaji ukazuju da će stope rasta biti vrlo skromne, a posle duge i duboke recesije to nije pravi oporavak", ističe Mekaun.

Pre godinu dana neki ekonomisti su upozorili da bi evrozona mogla da se raspadne. Medjutim, sada se Letonija priprema za učlanjenje, a njeni zvaničnici su nedavno predstavili dizajn novih novčića. Ali, Dženifer Mekaun smatra da se opasnosti po evro nastavljaju pošto birači gube strpljenje sa paketima finansijske pomoći i merama štednje.

"Mislim da sve to ukazuje na nove elemente rizika u pogledu izlaska iz krize ili bar za mnogo veće tenzije u evrozoni u narednim kvartalima", kaže Mekaun.

Džonatan Bak se medjutim ne slaže:

"Paketi pomoći su pomogli zemljama da stabilizuju svoje dugove i budžetske probleme i izgleda da više ne postoji opasnost od raspada evrozone.“

Mada to nije opšte prihvaćeno gledište, značajno je da ga neki eksperti dele. S druge strane, i Bakovo relativno optimističko vidjenje ima svoja ograničenja.

"Možda ćemo biti svedoci novih stresova koji bi mogli da stave na probu održivost onog što trenutno vidimo u Evropi.“

Iako je Evropa u ranim fazama oporavka, to će biti dug, spor i neizvestan proces - naročito u najteže pogodjenim ekonomijama.
XS
SM
MD
LG