Linkovi

Bez reprogramiranja grčkog duga?


Mere štednje nedavno su dovele do štrajkova u Grčkoj
Mere štednje nedavno su dovele do štrajkova u Grčkoj

Zvaničnici evropske Centralne banke se predomišljaju u pogledu predloga da se Grčkoj dozvoli odlaganje otplate duga.

Glavni ekonomista Centralne banke, Jirgen Štark, izjavio je danas da bi reorganizacija prošlogodišnjeg grčkog paketa finansijske pomoći od 156 milijardi dolara, bila „recept za katastrofu“. On je na današnjoj konferenciji u jednom grčkom letovalištu rekao da je „Grčka u stanju da otplati dug“, dodavši da bi bilo „iluzija“ misliti da bi dugom opterećena vlada u Atini mogla da reši svoje probleme pomeranjem rokova otplate.

Zvaničnik evropske Centralne banke Lorenco Bini Smagi, izjavio je u Italiji da bi promena uslova otplate bila „razorna za sveukupnu finanijsku stabilnost“. Komesar Evropske unije za ekonomiju, luksemburški premijer Žan-Klod Jinker, prvi put je pomenuo potrebu da se razmotri – kako je rekao – „meka reorganizacija“ grčkog duga. On je objasnio da bi to moglo da se postigne dobrovoljnim pristankom kreditora na odlaganje prvobitno određenih rokova otplate.

Grčka vlada je uvela mnoštvo nepopularnih mera štednje pokušavajući da stabilizuje finansijsku situaciju. I pored toga, nadležni traže još najmanje 85 milijardi dolara kredita u naredne dve godine.

Premijer Jorgos Papandreu je isključio mogućnost reorganizacije duga, rekavši da bi cena toga daleko prevazišla moguće koristi. Umesto toga, on je izjavio da vlada pokušava da smanji dug prodajom državnih obveznica u vrednosti od preko 70 milijardi dolara, uključujući telekomunikacije, luke, vodosnabdevanje i kockarnice.

XS
SM
MD
LG