Linkovi

EU i MMF razmatraju situaciju u Grčkoj


Finansijski analitičari kažu da je "neodrživo" preslab izraz za finansijsko stanje u Grčkoj

U grčku prestonicu su doputovali međunarodni finansijski eksperti kako bi procenili da li je vladi opterećenoj dugovima potreban novi paket pomoći, iako je prošle godine već dobila zajam u vrednosti od 158 milijardi dolara.

Dok se obim privrednih aktivnosti u zemlji smanjuje, a prihod od poreza opada, Atina pokušava da izdejstvuje smanjenje kamate za prošlogodišnji paket pomoći, produži rok za isplaćivanje tog zajma i dobije nove pozajmice.

Grčki zvaničnici navode da bi reprogramiranje dosadašnjeg zajma i novi zajam od 85 ili više milijardi dolara mogli da budu odobreni do početka juna. Međutim, neki evropski zvaničnici su skeptični povodom potrebe za novom pomoći Grčkoj.

Nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je na čelu najjače evropske ekonomije, ističe da Evropska unija može da ponudi veću pomoć samo ako Grčka "dokaže da je stabilna i demonstrira volju za reforme". Komesar Evropske unije za ekonomiju Oli Ren smatra da je "još rano" odlučivati da li je Grčkoj potreban novi zajam, dok analitičari nemačke Komerc-banke ističu da veća međunarodna pomoć Atini ne bi bila primerena, jer vladin dug raste, a trebalo bi da opada. Ista banka navodi da je ocena "neodrživo", "preslab izraz" za finansijsko stanje u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG