Linkovi

Evropska ekonomska kriza stigla i do Španije

  • Vesti Amerike

Evropska ekonomska kriza stigla je danas i do Španije, pošto je agencija za rangiranje „Standard i Pur“ umanjila španski kreditni rejting za jedan stepen. Agencija je to saopštila posle jučerašnjeg smanjenja rejtinga Portugalije i Grčke, što je izazvalo nagli pad vrednosti akcija na berzama. Smanjenje rejtinga ukazuje na rast zabrinutosti da te zemlje neće moći da otplate svoje dugove, što znači da će im kreditori naplaćivati veće kamate.

Kriza je najteže pogodila Grčku, koja je zatražila pomoć od zemalja eurozone i Medjunarodnog montarnog fonda. Direktor MMF-a, Dominik Stros-Kan, danas je izjavio da svaki dan odlaganja pomoći Grčkoj, produbljuje krizu i ugrožava globalno poverenje u eurozonu. Stros-Kan je sa predsednikom Evropske centralne banke, Žan-Klodom Trišeom, otputovao na razgovore o grčkoj dužničkoj krizi sa nemačkom kancelarkom, Angelom Merkel.

Grčka je zatražila pomoć od Evropske unije i MMF-a u iznosu od 60 milijardi dolara, a pojedini evropski zvaničnici kažu da bi pomoć toj zemlji u naredne tri godine mogla da dostigne 160 milijardi. Paket za spasavanje, koji moraju da odobre ostale zemlje eurozone, naišao je na protivljenje Nemačke.

Posle sastanka sa predstavnicima Evropske centralne banke i MMF-a, nemačka kancelarka je izjavila da će zvanični Berlin ispuniti svoj deo obaveze prema Atini, ali je upozorila da Grčka takođe mora da sprovede odgovarajuće reforme. Evropska centralna banka apeluje na nemačku vladu da “najhitnije” odobri paket za spasavanje. Nemački ministar finansija je izrazio nadu da će nacrt dokumenta kojim se odobrava paket pomoći biti spreman iduće nedelje jer, kako je rekao, u pitanju je stabilnost eura.

XS
SM
MD
LG