Linkovi

Italija usvaja finansijske reforme


Italijani u Milanu sa zebnjom prate kretanje vrednosti akcija na berzi koje odražavaju labilnu finansijsku situaciju zemlji

Gornji dom italijanskog parlamenta odobrio je mere štednje i druge reforme u cilju izbavljenja zemlje iz finansijske krize.

Ako reforme usvojene u Senatu prođu i u Donjem domu parlamenta, premijer Silvio Berluskoni obećao je da će podneti ostavku i omogućiti osnivanje nove vlade koja bi trebalo da ublaži strahovanja međunarodnih investitora i Evropske unije.

Usvojene reforme imaju za cilj stavljanje pod kontrolu državnog duga koji je narastao na 2600 milijardi dolara i podsticanje posustale privrede.

Lideri Evropske unije i investitori izražavali su zabrinutost da bi bez toga Italiji, trećoj po veličini ekonomija u eurozoni, bila neophodna međunarodna finansijska pomoć mnogo veća od onih koje su odobrene Grčkoj, Irskoj i Portugalu.

U međuvremenu, u Grčkoj bi danas Lukas Papademos trebalo da položi zakletvu kao premijer prelazne vlade, koja takođe ima zadatak da izbavi zemlju iz duboke finansijske krize.

XS
SM
MD
LG