Linkovi

Dogovor u Evropi


Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompuj
Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompuj

Evropa je preživjela, preživio je i euro, utisak je koji je najjasniji nakon rano jutros okončanog samita evropskih lidera koji je, nakon maratonskog skupa, donio set zaključaka koji bi, vjeruje se, trebali biti dovoljni za spas Grčke, eura ali i za uspostavu trajnog mehanizma finansijske prevencije potresa poput ovog koji iz temelja potresa evropsku gradjevinu.

Najgore je prošlo. Ono što je sinoć i rano jutros opisivano kao haos, u kojem su se čula upozorenja ne samo o padu eura, vech i o narušenom miru, okončano je negdje oko 4 sata ujutro sporazumom o paketu anti-kriznih mjera.

"Dobro jutro. Svi smo, naravno, svjesni da je situacija ozbiljna, da je od serije nacionalnih budžetskih kriza prerasla u sistemsku brigu, prijeteći stabionosti cijele euro-zone", kazao je predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompuj.

Jasno je i g. Van Rompuju da je u igri čak i više. Sama evropska ideja je bila stavljena na kušnju, tako da su zaključci dočekani sa olakšanjem. Postignut je sporazum o otpisu 100 milijardi duga Grčke, za sličnu svotu osnaženje evropskih banaka kako bi odgovorile na uzburkane vode krize, te popunjavanje Evropskog stabilizacijskog fondado cijelog triliona eura.

"Bilo je mislim, bolje nego sšto je većina ljudi očekivala", naglasio je predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso, navodeći da je najteži dio bio o tehničkim aspektima reprogramiranja grčkog duga, i da je to riješeno razgovorom sa privatnim sektorom."

Kada se radi o izlasku iz krize, riječ je prije o maratonu, nego o sprintu, dodao je još vidno zadovoljni predsjednik Evropske komisije, odakle se čuju obećanja da će narednih dana vrijedno raditi kako bi do detalja razradili sve tehničke detalje dogovorenog na skupu evropskih lidera.

XS
SM
MD
LG