Linkovi

Monti: Blizu kraj dužničke krize


Italijanski premijer Mario Monti i njegov japanski kolega Jošiko Noda na konferenciji za novinare u Tokiju
Italijanski premijer Mario Monti i njegov japanski kolega Jošiko Noda na konferenciji za novinare u Tokiju

Italijanski premijer za njen nastanak okrivljuje poteze koje su Francuska i Nemačka napravile pre skoro čitavu deceniju

Monti je na skupu međunarodnih investitora u Tokiju rekao da su Nemačka i Francuska oslabile nadzor nad svojim budžetima i državnim dugom samo četiri godine posle uvođenja evra. Nemačka i Francuska su dve najjače evropske ekonomije, ali je Monti rekao da ako "otac i majka evrozone krše pravila", onda je teško očekivati da Grčka i neke druge zemlje drže pod kontrolom svoj deficit.

Međutim, Monti je izrazio uverenje da je najgori deo krize pri kraju i dodao da će mere štednje zavedene u Italiji i reforme u sektoru radne snage podstaći privredni rast treće najveće ekonomije u Evropi, uprkos pozivima italijanskih radničkih sindikata na štrajk zbog novih propisa kojima je olakšano otpuštanje zaposlenih.

Monti je početkom prve decenije ovog veka bio član Evropske komisije. Tokom mandata komisija je predlagala sankcije protiv Nemačke i Francuske zbog kršenja obaveze da budžetski deficit ne pređe tri odsto bruto nacionalnog proizvoda. Međutim, članovi Evropskog saveta vetom su sprečavali uvođenje bilo kakvih sankcija.

XS
SM
MD
LG