Linkovi

Većina EU za novi aranžman


Britanski premijer Dejvid Kameron odbio da prihvati plan za izlazak iz finansijske krize, koji su predložile Nemačka i Francuska, 8. decembar 2011.

Većina članica Evropske unije se na današnjem samitu u Briselu saglasila sa novim aranžmanom kojim bi bila ojačana centralna kontrola nad budžetima zemalja članica. Svih 17 članice Evrozone prihvatilo je ovaj plan za koji su se zalagale Nemačka i Francuska. Plan su prihvatile i neke nečlanice evrozone, ali ga je Velika Britanija odbacila.

Plan o novom sporazumu kojim bi bila ojačana fiskalna kontrola za sve zemlje članice Evropske unije propao je zato što je britanski premijer Dejvid Kameron zahtevao ustupke na koje Nemačka i Francuska nisu želele da pristanu. Diplomate u Briselu navode da će novi sporazum obuhvatiti 17 članica evrozone koje koriste zajedničku valutu evro i sve druge zemlje EU koje to žele. Medjutim, britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da njegova zemlja neće biti medju njima.

“Britanski interesi u Evropskoj uniji su da tržišta budu otvorena, da trgovina bude slobodna, da možemo da prodajemo naše proizvode i naše usluge uz pravila nad kojima imamo kontrolu. Medjutim, ovaj novi krug integracije i specijalnih ovlašćenja uz odricanje dela suvereniteta od strane onih zemallja koje žele da koriste evro – to prevazilazi okvire osnovnog sporazuma Evropske unije. Stoga mi nećemo podneti taj novi plan našem parlamentu. On neče uključiti Britaniju", rekao je britanski premijer.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi rekao je da druge članice žele da novi sporazum uključi sve zemlje EU, ali da zahtevi na kojima je Britanija insistirala nisu mogli da budu prihvaćeni.

“Da bi prihvatio reformu sporazuma svih 27 članica, Dejvid Kameron je tražio stvari koje nismo mogli da prihvatimo - protokol u okviru sporazuma kojim bi Britanija bila isključena iz dela regulative finansijskih usluga. To nismo mogli da prihvatimo pošto smatramo da deo problema u svetu potiče od deregulacije finansijskih usluga i da nam je zbog toga potrebno više evropske regulative", istakao je predsednik Sarkozi.

Ipak, predsednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo ocenio je da postizanje saglasnosti o novom sporazumu predstavlja napredak.

“Činjenica da su brojne zemlje članice prihvatile ojačana fiskalna pravila je svakako važan korak. Mislim da se druga važna stvar o kojoj smo razgovarali i koja je naišla na razumevanje i uvažavanje – odnosi na važne akcije nekih zemalja članica. Naime, govorili smo o merama koje je nedavno usvojila italijanska vlada i pozdravili smo te mere, kao i programe koje su usvojile vlade Irske i Portugala, a takodje novi program koji bi trebalo da bude usvojen u Grčkoj", rekao je Barozo.

Vrednost akcija na evropskim berzama je skočila posle objavljivanja vesti o novom sporazumu u cilju rešavanja dužničkih problema zemalja evrozone. Medjutim, mišljenja ekonomista o tome da li će danas usvojeni plan biti dovoljan da spreči buduće finansijske krize i da reši aktuelne probleme su podeljena.

Novi direktor Evropske centralne banke Mario Dragi rekao je da je plan veoma dobar ishod za evrozonu i da će biti od pomoći u trenutnoj situaciji. Nemačka kancelarka Angela Merkel, istakla je da plan čini evro sigurnijim pošto predvidja sankcije za zemlje koje ne budu ograničile svoje budžetske deficite.

Lideri EU su se takodje složili da prenesu Medjunarodnom monetarnom fondu još 260 milijardi dolara za programe u cilju rešavanja sadašnje krize.

XS
SM
MD
LG