Linkovi

Trilateralni sastanak o krizi


Nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Nikola Sarkozi i italijanski premijer Mario Monti na konferenciji za novinare nakon sastanka u Strazburu

Lideri Francuske i Njemačke su nakon današnjeg, prvog sastanka sa novim italijanskim premijerom, najavili izmjene sporazuma Evropske unije kako bi se omogućila veća finansijska integracija. Njemačka kancelarka ponovo je odbacila ideju o izdavanju euroobveznica, uprkos sve većem pritisku na tržišta i pozivima da se Evropska centralna banka aktivnije uključi u rješavanje dužničke krize.

Francuski predsjednik Nikola Sarkozi, njemačka kancelarka Angela Merkel i italijanski premijer Mario Monti, saopštili da će raditi na stabilizaciji evropske ekonomije i očuvanju zajedničke valute. Sarkozi i Merkel najavili su i izmjene sporazuma Evropske unije, ne precizirajući o kojim promjenama je riječ.

“Nagovijestili smo premijeru Montiju da će Francuska i Njemačka narednih dana iznijeti zajedničke prijedloge o izmjenama sporazuma, kako bi se poboljšalo upravljanje eurozonom, u cilju veće integracije i objedinjavanja ekonomskih politika”.

Očekivalo se i da će jedna od glavnih tema samita u Strazburu biti eurobveznice, kao moguće rješenje evropske dužničke krize.

"Mislim da će nas današnji sastanak približiti odluci o euroobveznicama. Čuli smo jutros da njemačka vlada više ne odbacuje tu mogućnost.", kaže trgovac u banci "Bader" Stefan Šarfeter.

Njemačka kancelarka se međutim ponovo usprotivila objedinavanju evropskog duga u zajedničke obveznice.

"Kada načinimo prvi korak ka fiskalnoj uniji, na primjer jačanjem Sporazuma o stabilizaciji i razvoju putem automatskih sankcija, to će biti korak naprijed ali neće biti osnova da promijenim mišljenje koje sam juče iznijela.”

Njemačka i Francuska zastupaju različite stavove prema ulozi Evropske centralne banke u rješavanju krize. Nakon današnjeg sastanka, obje zemlje su međutim najavile da će prestati da se spore u javnosti, dok je sve troje lidera podržalo nezavisnost evropske finansijske institucije. Samit je održan dan nakon što je aukcija njemačkih obveznica podstakla strahovanja da Berlin nije imun na probleme eurozone. Analitičari predviđaju da će situacija morati da se pogorša prije nego što političati preduzmu radikalne mjere.

"Iskreno mislim da su pokazali izuzetnu spremnost da čekaju i strahujem da ćemo morati da budemo svjedoci dalje eskalacije prije nego što se pronađe sveobuhvatan odgovor na krizu”, smatra ekonomista Jens Larsen.

Evropski lideri saopštili su i da će pokušati da postignu dogovor o strožijoj budžetskoj disciplini do samita Evropske unije 9. decembra.

XS
SM
MD
LG