Linkovi

Barozo za veći nadzor


Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompuj i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo na konferenciji za novinare na marginama samita G20

Najviši zvaničnici Evropske unije kažu da kontinent treba da nadgleda troškove pojedinačnih država da bi se osigurao opstanak evra i rešila sve dublja dužnička kriza.

I predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i predsednik Evropske unije Herman van Rompuj, danas su zatražili dalje objedinjavanje evropskih ekonomskih poslova. Barozo je u Evropskom parlamentu u Strazburu rekao da je kontinent „sada suočen sa istinskom sistemskom krizom“. On je dodao da bez većeg nadzora i povezivanja ekonomskih interesa širom kontinenta, „neće biti moguće održati zajedničku valutu“.

U međuvremenu, ekonomista Mario Monti položio je zakletvu na položaj italijanskog premijera i objavio da je njegova vlada sastavljena od tehnokrata, koji treba da sprovede mere štednje ne bi li smanjio državni dug u iznosu od dve hiljade i šesto milijardi dolara i ublažio pometnju na finansijskim tržištima u svetu.

Monti je sebe imenovao i za ministra finansija i nije izabrao nijednog od međusobno podeljenih političara u zemlji. Bivši komesar Evropske unije je izjavio da isključenje političara iz njegove vlade zapravo treba da joj pomogne.

XS
SM
MD
LG