Linkovi

Papadimos novi premijer Grčke


Novi premijer Grčke Lukas Papidemos
Novi premijer Grčke Lukas Papidemos

Novoimenovani premijer grčke prelazne vlade, Lukas Papadimos, kaže da je njegova zemlja na „ključnoj raskrsnici“, i da neće biti lako da se neutrališu ogromni problemi sa kojima je suočena grčka ekonomija.

Zavadjeni grčki politički lideri danas su imenovali Papadimosa, bivšeg potpredsednika Evropske centralne banke, za lidera prelazne vlade dok ne budu održani nacionalni izbori, verovatno naredne godine. Dosadašnji premijer Jorgos Papandreu predao je Papadimosu odgovornost za sprovodjenje nepopularnih mera štednje čije su uvodjenje zahtevali medjunarodni kreditori u zamenu za novu tranšu kredita kako bi se izbegao stečaj.

Papademos, koji treba da položi zakletvu na položaj sutra, rekao je „jasno je da neće biti lako“. Medjutim, on je ukazao da zemlja i dalje koristi euro kao „garanciju monetarne stabilnosti“ i da svi Grci „moraju da budu optimistični prema finalnim rezultatima“ ukoliko ostanu ujedinjeni.

Taj ekonomista obrazovan u Evropi nikada se do sada nije kandidovao za politički položaj i smatra se za nestranačku ličnost. Analitičari navode da je on dobro povezan sa političarima u glavnim gradovima evropskih zemalja.

XS
SM
MD
LG