Linkovi

EU: Nove brige oko Grčke i Italije


Grčki ministar finansija Avangelos Venizelos nakon sastanka u sedištu EU u Briselu
Grčki ministar finansija Avangelos Venizelos nakon sastanka u sedištu EU u Briselu

I ova sedmica u Briselu počinje u znaku finansijske krize, posebno kako se ona prelama na slučaju Grčke. Nakon što je krajem prošle sedmice neočekivano najavljeno održavanje referenduma o evropskom paketu mjera pomoći Grčkoj, u toj zemlji su politička previranja duboko zabrinula evropske partnere. Duhove je donekle smirila vijest da se odustaje od referenduma te da su u Atini pregovori o stvaranju vlade nacionalnog jedinstva koja che voditi zemlju kroz težak period štednje. U tom se svjetlu održava današnje briselsko okupljanje ministara finansija eurozone, a slijediće ih sutra kolege iz ostatka EU.

Za ministre finansija eurozone nema odmora. Tek što su evropski lideri odobrili teškom mukom uobličen paket pomoći Grčkoj, koji znači podršku u visini od 130 milijardi eura i otpis pola duga, sve je zatekla najava referenduma gdje bi se Grci trebali izjasniti da li prihvataju ponudjenu pomoć. U ostatku Evrope je to shvaćeno da se na referendumu izjašnjava o grčkoj budućnosti unutar eurozone, što je razumljivo, negativno prihvaćeno od strane briselskog vrha koji u najavi, pa otkazivanju referenduma, vidi samo nepotrebne političke komplikacije:

"Ideja referenduma više nije aktuelna i treba se nadati da će novi program dobiti potrebnu podršku grčkih struktura kako bi smo to osnažili do sredine decemra i kako bi se stvari kretale naprijed. Medjutim, sada zavisimo od toga sšta se dogadja u Grčkoj. Eurozona je skup 17 demokratija, tako da se ne možemo miješati, ali možemo reći, kao što smo rekli, vema jasno poručili grčkoj vladi- možete raditi šta god želite, ali mi moramo biti uvjereni da će novac, koji ulažemo u vas, jednog dana biti vraćen. Zbog toga, mi se ne možemo dalje kretati ukoliko je referendum još uvijek aktuelan. Zbog toga sam sretan da je, izgleda, loša ideja o referendumu konačno napuštena”, rekao je predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompuj.

Aktuelno je sada formiranje nove grčke vlade, jer bez toga nema ni nove evropske finansijske injekcije.

"Uvjeren sam da se sada situacija u Grčkoj kreće u pravom smjeru, mada ne vjerujem da ćemo danas imati odluku o novoj vladi. O novom novčanom obroku za Grčku se razgovara, ali to zavisi od odgovora grčkih vlasti", kaže šef eurogrupe Žan Klod Junker.

"Sada je ključno da Grčka vrati povjerenje svojih evropskih partnera tako što će sačiniti koalicijsku vladu nacionalnog jedinstva", naglasio je evropski komesar za finansije Oli Ren.

Danas, dakle, nema konačne odluke o svježem novcu za Grčku- čekaju se vijesti iz Atine. Do tada, a biće to posebna tema sutrašnjeg šireg sastava evropskih ministara finansija, razgovaraće se o osnaženju Evropskog stabilizacijskog fonda sa 440 na 1000 milijardi eura, sa jednim budnim okom na to ssta se dešava u novom potencijalnom žarištu krize, Italiji za koju se, ipak, tvrdi da je drugačiji slučaj od Grčke samim tim što je riječ o trećoj po snazi ekonomiji eurozone koja će, vjeruje se, na vrijeme dobiti stalnu kontrolu Evropske komisije ali i Medjunarodnog monetarnog fonda.

XS
SM
MD
LG