Linkovi

Ključni samit EU o krizi


Nemačka kancelarka Angela Merkel izdejstvovala značajno povećanje nemačkog fonda za finansijsku pomoć zemljama zahvaćenim dužničkom krizom

Evropski lideri su večeras dogovorili rekapitalizaciju banaka kao dio anti-kriznog paketa. Rekapitalizacija banaka bilo je i najlakše pitanje koje je stavljeno pred evropske lidere. Medjutim, i tu je riječ o ozbiljnom novcu. Oko 110 milijardi eura bi trebalo upumpati u najveće evropske banke, kako bi sa što manje potresa prebrodile uzburkane grčke vode.

Ono oko čega treba još razgovarati je budućnost grčkog duga koji se procjenjuje na oko 250 milijardi eura, kao i osnaženje Evropskog stabilizacionog fonda. Govori se o reprogramiranju koje će, konačno, značiti djelimičan oprost duga Grcima koji, tvrdi njihov premijer, sada iskazuju nadljudske napore kako bi ostvarili uštede i opštu potrošnju sveli na kontroliran nivo.

Još je otvoren zahtjev kakav je postavila Njemačka da se, zlu ne trebalo, nad Grčkom uspostavi stalna finansijska kontrola. Ta i otvorena pitanja osnaženja Evropskog stabilizacionog fonda na čak 1 trilion eura bi trebala biti razmatrana na novom sastanku, u užem sastavu euro-zone. Samo par sati pred sastanak, njemački Bundestag je većinom glasova podržao da se više novca uloži u Evropski stabilizacijski fond što kancelarki daje dodatni optimizam.

XS
SM
MD
LG