Linkovi

EU: Odluke o krizi u sredu


Nemačka kancelarka Angela Merkel obraća se novinarima uoči samita EU u Briselu
Nemačka kancelarka Angela Merkel obraća se novinarima uoči samita EU u Briselu

Proteklog vikenda započeo završni plan EU za saniranje duga Grčke ali i uspostavu mehanizma koji bi spriječio širenje krize na ostale evropske države. Konačne odluke se očekuju na nastavku skupa, zakazanom za srijedu u Briselu.

Ili će se euro, ali i cijela EU iz krize izvući snažniji i otporniji na potrese, ili će kriza, noseći jednu za drugom evropsku ekonomiju u bankrot, pokopati sve što ima predznak evropski, takve su prognoze sa kojima je započeo užurban briselski vikend iza nas. Šanse za oba scenarija su gotovo podjednake- sa jedne strane, ambis dugova Grccke, dubok preko 250 milijardi eura, opasnost da je slijede Italija i Španija, a sa druge, nevoljkost Evropljana, ponajprije Nijemaca, da još dublje zavlače ruku u džep svojih poreskih obveznika. Teoriju na stranu, Grcima je do konačnog rješenja vech narednih dana potreban svjež novac za otplatu dugova, pa je odlučeno da se hitno 8 milijardi eura odvoji za to.

Šta činiti? Zbiti redove, naći još novca za krizne fonndove, svi se slažu. Pod zbijanjem redova se podrazumjeva i izvjesna preinaka na Lisabonskom sporazumu, kako bi Unija više ličila na Uniju. Ali prije svega, što više svježeg novca, ovaj put za banke koje je Grčka zavila u crno. Suma je oko 100 milijardi eura, a pomogla bi bankama da osnaže svoje fondove.

"Evropsko vijeće je raspravljalo o tome šta činiti sa bankama. Svi su se složili- treba nam kooridirana akcija kako bi smo rekapitalizirali banke i osnažili njhove fondove. Juče su o tome razgovarali ministri finansija i ostvarili značajan napredak. Detalje će finalizirati naredne srijede, a isto veče će o tome razgovarati i evropski lideri", kazao je predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompuj.

"Mislim da je rekapitalizacija banaka apsolutno neophodna, na kakvo nešto Evropski parlament poziva duže od godinu dana i to treba učiniti i biće to potez u pravom smjeru. Važno je takodje i osnaženje anti-kriznog fonda, kao i davanje dodatnog novca Grčkoj. Nadam se da će barem o ova tri pitanja donijeti odluke na nastavku samita u srijedu. Ali to nije kraj priče. Još čekamo na uspostavu ekonomske i fiskalne Unije, zatim uspostavu stvarne ekonomske vlade u euro-zoni, kao i postavljanje na noge tržišta euro-obveznicama", kazao je šef grupe liberala u Evropskom parlamentu i bivši belgijski premijer, Gaj Verhoštat.

XS
SM
MD
LG