Linkovi

Ministarski sastanak uoči samita


Sedište Evropske unije u Briselu

Ministri finansija Evropske unije sastaju se u Briselu kako bi utvrdili detalje mjera za stabilizaciju banaka koje su suočene sa ogromnim gubicima zbog grčkog duga, kao i načine za povečanje sredstava u evropskom fondu za pomoć. Sastanak se održava uoči sjutrašenjeg samita Unije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nikola Sarkozi nisu uspjeli da postignu sporazum o zajedničkom planu. Francuska želi da evropski fond bude pretvoren u banku koja bi imala pristup kreditima Evropske centralne banke. Njemačka se međutim zalaže da privatne evropske banke pretrpe veće gubitke na grčkim dužničkim obveznicama. Pariz i centralna banka međutim smatraju da bi to samo oslabilo banke i dovelo do produbljivanja krize na svjetskim finansijskim tržištima.

Jedan od vodećih evropskih bankara, direktor njemačke Komercbanke Martin Blesing, smatra da bi Grčka trebalo da proglasi bankrotstvo i restruktuira dug. Blesing je kazao da evropske banke neće dobrovoljno prihvatiti veće gubitke, ukoliko Grčka ne prizna da je nesolventna. Međunarodni zajmodavci saopštili su juče da će privatne banke, koje su pozajmile novac Atini, možda morati da joj oproste više od polovine duga.

XS
SM
MD
LG