Linkovi

Nemiri u Atini


Grčki specijalci pokušavaju da ugase bombu domaće proizvodnje na Sintagma trgu u Atini, 20. oktobar, 2011.
Grčki specijalci pokušavaju da ugase bombu domaće proizvodnje na Sintagma trgu u Atini, 20. oktobar, 2011.

Demonstracije protiv vladinih mera štednje u Atini pretvorile su se u nemire, dok se grčki parlemant priprema da usvoji plan o smanjenju budžeta, neophodan da bi zemlja dobila dodatnu pomoć MMF-a i Evropske centralne banke, a samim tim i izbegla bankrotstvo.

Najmanje 50 hiljada uglavnom mirnih demonstranata okupilo se na Trgu Sintagma ispred zgrade parlamenta drugog dana generalnog štrajka koji je praktično u potpunosti paralisao komercijalne i vladine službe.

Neki od njih su se međutim sukobili s policijom i nastao je haos, dok su nasilni demonstranti bacali Molotovljeve koktele i kamenice na druge učesnike protesta. Maskirani mladići naoružani palicama pobili su se sa drugim demosntrantima, a specijalna policija bacila suzavac pokušavajući da uspostavi red.

Vlada je saopštila da je jedan demosntrant umro od srčanog udara, dok su desetine povređene u poslednja dav dana. Socijalistička većina u parlamentu planira da usvoji veoma nepopularan plan štednje, prema kojem će porez biti povećan, i otpušteno oko 30 hiljada državnih službenika.

XS
SM
MD
LG