Linkovi

Grčka: Sukobi demonstranata i policije


Demonstranti ispred grčkog parlamenta u Atini, 19. oktobar, 2011.
Demonstranti ispred grčkog parlamenta u Atini, 19. oktobar, 2011.

Demonstranti, koji protestuju zbog najnovijih mera štednje u Grčkoj, sukobili su se danas sa policijom u Atini kad su se desetine hiljada radnika okupile na grčkim ulicama radi dvodnevnog opšteg štrajka.

Demonstranti u Atini bacali su kamenice i Molotovljeve koktele na policiju, na trgu Sintagma ispred Parlamenta. Policija je odgovorila suzavcem. Procenjuje se da se na tom trgu okupilo oko 70 hiljada ljudi. Mnogi od njih nose transparente kojima se apeluje za zbacivanje vlade. Zakonodavci treba da glasaju kasnije danas i sutra o planu štednje koji predvidja povećanje poreza i smanjenje radnih mesta u vladi.

Još 50 hiljada demonstranata izašlo je na ulice Soluna, Patrasa i Herakliona, u okrivu generalnog štrajka, zbog čega se na ulicama Atine gomilaju ogromne količine đubreta. Zatvoreni su svi popularni arheološki objekti i obustavljene vladine operacije. Većina profesionalaca u zemlji – uključujući lekare i obrazovni kadar – pridružila se 48 časovnom sstrajku. Njima su se priključili pekari, taksisti i radnici na benzinskim pumpama.

Grčki medjunarodni kreditori zahtevali su da vlada u Atini odobri plan za štednju kao uslov za pružanje nove tranše prošlogodišnjeg paketa pomoći u vrednosti od 159 milijardi dolara, kako Grčka ne bi došla u situaciju da narednog meseca prestane da otplaćuje državni dug.

XS
SM
MD
LG