Linkovi

Usporen oporavak evropske privrede

  • Vesti Amerike

Zastava Evropske unije

Najnoviji podaci pokazuju da se usporava oporavak evropske privrede.

Rezultati istraživanja, koje je danas objavila finansijska informativna kompanija Markit, ukazuju da su evropski proizvodni i uslužni sektori industrije rasli najsporijom tempom u poslednjih sedam meseci i da su u tom usporavanjuu prednjačile Španija i Irska.Isti podaci ukazuju da se ekonomski rast usporava i u Italiji.

Vodeći ekonomista Markita, Kris Vilijamson, kaže da izneti podaci ukazuju da evropski ekonomski rast sve više zavisi od zemalja poput Nemačke i Francuske. On je takodje istakao da rezultati istraživanja podstiču zabrinutost u pogledu sposobnosti zemalja poput Grčke, Portugala i Irske da napreduju paralelno sa uvođenjem oštrih mera za smanjenje budžetskog deficita. U istraživanju Markita objedinjeni su podaci hiljada evropskih kompanija.

U odvojenom izveštaju biroa Evropskog centra za statistiku navedeno je da je prodaja u 16 zemalja, koje koriste euro, od jula do avgusta pala za 0, 4 odsto.

Šesnaest država eurozone u međuvremenu su zatražile od Kine da omogući usaglašavanje vrednosti svoje valute, s objašnjenjem da sadašnja praksa održavanja jeftinog juana ometa globalni rast.

Portparol grupacije, luksemburški premijer Žan-Klod Jinker, rekao je danas u Briselu da bi široko zasnovano prilagođavanje vrednosti juana donelo korist i Kini i globalnoj ekonomiji.

XS
SM
MD
LG