Linkovi

Bez konkretnog rešenja za krizu


Obezbeđenje ispred grčkog parlamenta za vreme studentskih demonstracija protiv predloženih mera štednje, Atina 22. septembar 2011.

Svjetska tržišta i danas su bila izuzetno nestabilna, zbog sve većeg uvjerenja investitora da će Grčka bankrotirati što bi, kako upozoravaju ekonomisti, moglo da izazove dalji pad globalne ekonomije. Berzanski indeksi na evropskim tržištima su međutim zabilježili rast, poslije nagovještaja da bi Evropska centralna banka mogla da smanji kamatne stope.

Vrijednost evropskih akcija danas je porasla, nakon prošlonedjeljnih znatnih gubitaka. Oporavio se i euro u odnosu na jen, dok analitičari spekulišu da bi Evropska centralna banka mogla da smanji kamatne stope kako bi pomogla ekonomijama u svijetlu dužničke krize u eurozoni. To je podstaklo rast finansijskih akcija, koje su nedavno oštro pale.

Investitori su međutim i dalje zabrinuti u pogledu efektnosti najnovijih poteza Evrope da spriječi posljedice budućeg bankrota Grčke. Među njima je i pronalaženje načina da se povećaju sredstva u Evropskom fondu za finansijsku stabilnost, sa trenutnih 440 milijardi eura, što nailazi na sve veće protivljenje u najsnažnijoj evropskoj ekonomiji, Njemačkoj.

Odluka njemačkog Bundestaga o Evropskom fondu je veoma važna za nas. Veoma je značajno da njemačka vlada pokaže stabilnost, odnosno da odluku donese većina”, kaže trgovac na berzi u Frankfurtu Oliver Rot.

Grčka, u kojoj su nastavljeni štrajkovi zbog oštrih mjera štednje, saopštila je da će u oktobru ostati bez novca za funkcionisanje vlade i da neće biti u mogućnosti da otplati zajmove od prošle godine ukoliko joj međunarodni zajmodavci ne daju novu tranšu pomoći od 11 milijardi dolara. Ukoliko ta zemlja bankrotira, banke širom Evrope izgubiće novac koji su uložile u grčke obveznice, što bi moglo na kraju da dovede do recesije u Evropi i pogorša ekonomske probleme u Sjedinjenim Državama.

Nedavni sastanak ministara finansija razvijenih država i zemalja čije su ekonomije u ekspanziji samo je povećao strahovanja, s obzirom na to da nisu ponuđena konkretna rješenja, iako je poručeno da će biti preduzete sve mjere kako bi se očuvala stabilnost bankarskog sistema i finansijskih tržišta.

Lideri evrozone su takođe izdali dobro saopštenje u kojem su naveli da će uraditi sve kako bi riješili evropsku krizu, ali nam nisu kazali kako. I problem na tržištu je što ne znamo kako evrozona stvarno želi da riješi ovu krizu”, istakao je ekonomista Karsten Brzeski.

Članice Međunarodnog monetarnog fonda su na sastanku, koji je tokom vikenda održan u Vašingtonu, takođe obećale da će odlučno raditi na rješavanju krize, ali bez najavljivanja novog plana akcije. Sekretar za finansije Timoti Gajtner je tom prilikom pozvao evropske kolege da u saradnji sa Evropskom centralnom bankom trajno riješe grčku dužničku krizu.

XS
SM
MD
LG