Linkovi

EP usvojio nove finansijske propise


Evropski parlament usvojio je danas nove mere za strožiji nadzor rada banaka, osiguravajućih organizacija i drugih finansijskih institucija.

Novousvojene mere, koje stupaju na snagu u januaru, imaju za cilj sprečavanje ponavljanja globalne finansijske krize. Između ostalog, predviđeno je osnivanje Evropske uprave za sistemske rizike, koja će nadgledati finansijska tržišta i upozoravati članice Evropske unije na potencijalne finansijske opasnosti.

U međuvremenu, pojavili su se novi znaci mogućeg novog usporavanja finansijskog oporavka jednog broja evropskih zemalja. Najveća zabrinutost vlada zbog situacije u Portugalu, Irskoj, Grčkoj i Španiji, koje se suočavaju sa sve većim budžetskim deficitima. Sve četiri pomenute zemlje traže zajmove, međutim investitori i dalje strepe da bi te zemlje, članice euro zone, mogle da obustave isplaćivanje dugova što bi uticalo i na vrednost eura.

Grčka je u maju, u poslednjem trenutku izbegla takvu situaciju, zahvaljujući pozajmicama od 140 milijardi dolara, dobijenim od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

Predsednik Rumunije, Trajan Basesku je danas saopštio da će njegova zemlja morati da zatraži dodatni kredit od MMF-a da bi podmirila postojeći budžetski deficit. Rumunija je 2009. bila prinuđena da od MMF-a i Evropske unije pozajmi 26 milijardi dolara.

Uprkos tim strahovanjima španski premijer Luis Rodrigez Sapatero je u intervjuu za list Volstrit džornal izjavio da ulagači nemaju više razloga da brinu, jer je dužnička kriza prošla. Sapatero je dodao da bi vlade trebalo da poboljšaju koordinaciju kako se slične krize ne bi ponavljale.

Međutim, prema upravo objavljenom zapisniku sa prošlonedeljnog sastanka Engleske banke pojedini njeni funkcioneri veruju da će britanska centralna banka morati da donese nove mere za podsticanje britanske privrede. Oni su se pozvali na nedavno objavljene podatke da će se privredni rast verovatno usporiti u drugoj polovini godine.

Takođe danas, Evropska agencija za statistiku saopštila je da je u julu broj narudžbina za industrijske proizvode opao za 2,4 odsto, u odnosu na prethodni mesec, što je manje nego što se predviđalo.

XS
SM
MD
LG