Linkovi

Grčka najavljuje nove mere štednje


Evropska ekonomija u opasnosti

Grčki ministar finansija Evangelos Venzelos saopštio je da su njegovoj u dugove zapaloj zemlji potrebne nove mere štednje pre nego što joj medjunarodni kreditori pruže više sredstava kako bi se izbegla mogućnost stečaja.

Venizelos je danas poslanicima rekao da zemlja nije u potpunosti shvatila ekonomske pretnje i da bi nacionalna ekonomija 'mogla da prestane da funkcioniše' ukoliko ne budu usovojene nove budžetske reforme. Dnevnik Volstrit Džornal izvestio je da medjunarodni kreditori traže uvodjenje mera štednje u vrednosti od preko 8 milijardi dolara.

Vlada je saopštila da će kasnije danas, predložiti novi plan za smanjenje troškova, pored prethodnog plana o povećanju poreza i smanjenju budžeta. U nastojanju koje ima za cilj da se Grčkoj isplati tranša od 11 milijardi dolara iz prošlogodišnjeg kredita MMF-a, EU i Evropske centralne banke, na ime finansijske pomoći, vrednog 159 milijardi.

Medjutim, medju Grcima raste nezadovolsjtvo dok vlada nastoji da izadje u susret svojim obavezama prema medjunarodnim finansijskim tržištima kako bi korigovala višegodišnju praksu finansiranja iz budžetskih deficita. Grčki transportni radnici pozvali su sutra na jednodnevni štrajk i dva najeća radnička sindikata zakazala su 24-časovne štrakove za 5. i 19. oktobar.

U medjuvremenu, MMF je saopštio da su evropske banke suočene sa 410 milijadri finansijskih rizika zbog šire evropske dužničke rkize. Te banke drže dugove vlada zapalih u finansijske nevolje, koje možda neće biti u stanju da isplate svoje zajmove. Pored Grčke, Irskoj i Portugalu takodje je potrebna finansijska pomoć, dok su Italija i Španija primorane da usvoje oštre mere štednje kako bi osujetile potrebu za medjunarodnom pomoći.

XS
SM
MD
LG