Linkovi

ECB: Veći rizici za evrozonu


Pretnje ekonomijama 17 zemalja evrozone znatno porasle

Predsednik Evropske centralne banke Žan Klod Triše izjavio je da su pretnje ekonomiji 17 zemalja evrozone znatno porasle dok su perspektive ekonomskog rasta umanjene.

Triše je danas rekao da su zemlje evrozone suočene sa „izuzetno visokom neizvesnošću i pojačanim rizicima negativnih trendova“. On je ukazao da eksperti Evropske centralne banke sada predvidjaju da ekonomski rast ove godine neće biti veći od 1,8 odsto, a da će možda biti i manji, što je manje od junskih predvidjanja od 2,3 odsto. Ista banka je takodje smanjila svoja predvidjanja za 2012.

Triše je, medjutim, rekao da su funkcioneri sada manje zabrinuti za inflaciju. On je istakao da će Centralna banka zadržati svoju osnovnu kamatnu stopu na 1,5 odsto i da je neće podizati neko vreme.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj u međuvremenu je saopštila da je ekonomski razvoj u glavnim industrijskim zemljama gotovo stao. Eksperti organizacije su danas u Parizu objavili svoje ekonomske procene, prema kojima je rast ekonomije umereniji, ali i dalje jak u većini ekonomija u ekspanziji.

Organizacija ima 34 članice, među kojima su i Sjedinjene Države, Japan, Nemačka i ostale najveće svetske ekonomije. Njen glavni ekonomista, Pjer Karlo Padoan, izjavio je da se povećava opasnost da se pojedine ekonomije u određenom periodu smanjuju, umesto da rastu. Deo problema je nizak nivo potrošačkog i poslovnog poverenja, koje pogađaju dužnička kriza, metež na berzama i političko trvenje.

U izveštaju se ukazuje da bi poverenje i rast mogli da se podstaknu smanjenjem kamatnih stopa i preduzimanjem drugih mera za olakšavanje pozajmljivanja novca neophodnog za širenje poslovanja i zapošljavanje radnika.

XS
SM
MD
LG