Linkovi

Evropljani kažnjavaju političare?


Francuski predsednik Nikola Sarkozi uoči glasanja u prvom krugu predsedničkih izbora
Francuski predsednik Nikola Sarkozi uoči glasanja u prvom krugu predsedničkih izbora

Holandska vlada podnijela ostavku, Nikola Sarkozi je jedini aktuelni francuski predsjednik koji nije pobijedio u prvom krugu izbora za novi mandat, dok se Grčka priprema za izbore. Analitičari ističu da je Evropljanima dosta mjera štednje i da kažnjavaju svoje političare.

Oštra poruka u jednom holandskom dnevnom listu – “ovo više nije zemlja”. Riječ je o reakciji na jučerašnju iznenadnu ostavku vlade nakon prekida razgovora o smanjenju budžetskog deficita. Do sada, Holandija je smatrana jednom od najstabilnijih članica eurozone, dok su njene vlasti zauzimale oštar stav u pogledu takozvanih “budžetskih prestupnika”, poput Grčke. Anketar Moris de Hond upozorava sa su birači toliko podijeljeni, da će možda biti teško formirati novu vladu.

"Ljudi sa manjim primanjima, koji su najviše pogođeni budžetskim rezovima okreću se s jedne strane novoj Socijalističkoj partiji, a s druge Stranki slobode, Gerta Vildersa. Te stranke takođe su protiv finansijske pomoći i kažu da nam nisu potrebna smanjenja budžetskih izdataka do 3 odsto 2013. godine, što Evropa zahtjeva.”

Francuski predsjednik Nikola Sarkozi vratio se predizbornoj kampanji uoči drugog kruga predsjedničkih izbora. Pojedini smatraju da je Sarkozijev poraz u prvom krugu, u kojem je tijesnu pobjedu odnio socijalista Fransoa Oland, odbacivanje njegovih mjera štednje. Džastin Urkuar Stjuart iz kompanije “Seven Investment Management” očekuje da birači, koji smatraju da je ekonomski oporavak još daleko, kazne ostale evropske vlade koje su uvele oštre mjere štednje.

"U pollitičkom kontekstu, biće vema teško u narednih nekoliko mjeseci i budite spremni za veći uticaj ekstremne i ljevice i desnice. Mislim, međutim, da će reakcija na to biti da će političari konačno shvatiti da moraju da se pokrenu i budu proaktivni. Siguran sam da gospođa Merkel vjerovatno želi to da uradi. Međutim, ona može da počne da povlači određene poteze samo kada bude jasan ishod izbora u Francuskoj.”

Analitičari navode da su Evropljani veoma nezadovoljni i da žele da političari počnu da se usredsređuju više na rast, nego na smanjenja budžeta. Sve članice eurozone su međutim dale podršku sporazumu, koji je inspirisala Njemačka, o kretanju ka fiskalnoj uniji.

Najteže je pogođena dva puta spašavana Grčka, koja je sada u petoj godini recesije, o čemu može da posvjedoči i usamljeni demonstrant ispred Centralne banke. Ta institucija upravo je objavila da će se ekonomska aktivnost u zemlji smanjiti za pet odsto ove godine, čak više nego što se očekivalo.

I dok se Grci pripremaju da izađu na birališta 6. maja, najnovije ankete pokazuju da su dvije glavne partije u aktuelnoj koaliciji jedva u mogućnosti da obezbijede većinu u parlamentu.

XS
SM
MD
LG