Linkovi

Evropa: Nezaposlenost raste - proizvodnja u padu


I pored svih nastojanja evropskih ministara ekonomija eurozone u padu, jer nezaposlenost raste dok je industrijska proizvodnja u padu.
I pored svih nastojanja evropskih ministara ekonomija eurozone u padu, jer nezaposlenost raste dok je industrijska proizvodnja u padu.

U novim izveštajima o evrozoni ukazuje se da je evropska ekonomija sve slabija, jer nezaposlenost raste dok je industrijska proizvodnja u padu.

Evropska unija je danas izvestila da je stopa nezaposlenosti u 17 zemalja eurozone porasla u februaru na 10.8 odsto. To je najviša stopa nezaposlenosti od kako je euro uveden 1999.

Evropska unija je saopštila da je blizu četvrtina španske radne snage nezaposlena, dok su dvocifrene stope nezaposlenosti takodje zabeležene u šest drugih zemalja.

Evropski podaci o nezaposlenosti su u oštrom kontrastu sa Sjedinjenim Državama – glavnim evropskim trgovinskim partnerom – gde broj nezaposlenih opada tokom proteklih meseci.

U medjuvremenu, kompanija za finansijske informacije Markit je saopštila da je industrijska proizvodnja u eurozoni bila u padu tokom marta. To je osmi mesec za redom da je anketa Markita ukazala na pad proizvodnje u eurozoni.

Eurozona nastoji da reši dvogodišnju dužničku krizu pojedinih vlada osnivanjem fonda za finansijsku pomoć u vrednosti od 300 milijardi dolara za dugom ophrvane Grčku, Irsku i Portugal. Medjutim, analitičari navode da je eurozona zapala u recesiju, jer su mere štednje koje je uvelo nekoliko vlada osujetile ekonomski rast.

XS
SM
MD
LG