Linkovi

Brisel kritikuje reforme u Grčkoj


Ministar finansija Grčke, Evangelos Venizelos i šef ministara finansija zemalja evrozone, Žan Klod Junker
Ministar finansija Grčke, Evangelos Venizelos i šef ministara finansija zemalja evrozone, Žan Klod Junker

Šef ministara finansija zemalja evrozone, Žan Klod Junker, izjavio je da kamatne stope na nove grčke vladine obveznice moraju da budu niže od 4 odsto, što traže vlasnici obveznica.

Junker je danas rekao da je jasno da grčki program ekonomskih reformi „nije na pravom putu“, apelujući na Grčku da postigne sporazum sa privatnim investitorima u roku od nekoliko dana.

Grčka je suočena sa mogućnošću da ne bude u stanju da plati ratu duga bankama i privatnim investitorima koja prispeva u martu. Atina je predložila da zameni stare obveznice novim sa 50 postotnim gubitkom vrednosti za vlasnike obveznica. Razmena obveznica i niže kamatne stope mogli bi Grčkoj da uštede preko 129 milijardi dolara, ali pregovori do sada nisu uspeli.

U medjuvremenu, Medjunarodni monetarni fond je, nakon Svetske banke, takodje danas umanjio svoju prognozu globalnog ekonomskog rasta, upozoravajući da bi evropska dužnička kriza mogla da gurne svetsklu ekonomiju u novu recesiju. MMF je umanjio predvidjenu stopu rasta svetske ekonomije sa 4 na 3,3 odsto.

XS
SM
MD
LG