Linkovi

Evropi preti nova recesija


Evropi preti nova recesija
Evropi preti nova recesija

Sedamnaest zemalja evrozone suočava se sa novim talasom negativnih ekonomskih indikatora, još jednim signalom da se blok zemalja koji koriste zajedničku evropsku valutu kreće ka novoj recesiji.

Evropska komisija saopštila je da je poverenje potrošača u decembru palo na najniži nivo u poslednje više od dve godine. Porudžbine industrijske robe u Nemačkoj, najjačoj ekonomiji unutar evrozone, smanjile su se za pet procenata u novembru, čime je izbrisan sličan napredak u prethodnom mesecu.

U međuvremenu, maloprodaja u novembru pala je za 0,8 odsto, dok je nezaposlenost ostala na rekordnih 10,3 drugi mesec zaredom. Ukoliko se gleda svih 27 zemalja Evropske unije, u oktobru je bilo nezaposleno više od 23 miliona radnika, a na vrhu liste nalazi se Španija sa nezaposlenošću od skoro 23 odsto.

Ekonomski stručnjak "Aj En Dži" banke Martin Van Vliet smatra da novi izveštaju nagoveštavaju novu recesiju. On kaže da su dužnička kriza koja traje već dve godine i strahovi od recesije i vladinih mera štednje podrili poverenje potrošača poslednjih meseci.

XS
SM
MD
LG