Linkovi

Nova žrtva zaraze u Nemačkoj


Nemačke vlasti utvrdile su da krastavci iz Španije nisu uzrok zaraze

Nemački zvaničnici su saopštili da je još jedna osoba umrla od misteriozne smrtonosne bakterije, što je povećalo broj žrtava u Evropi na 17. Lokalne vlasti su danas izvestile da je 84-ogodišnja starica preminula u nedelju od bakterije koja se prenosi hranom, od koje je od sredine maja u devet evropskih zemalja obolelo više od 1500 ljudi.

Nemačka je saopštila da se broj obolelih ubrzano povećava. Nacionalni centar za kontrolu bolesti je danas saopštio da se taj broj danas povećao na 470, u odnosu na 373 juče potvrđena slučaja. Od infekcije bakterijom ešerihija koli, u Nemačkoj je umrlo 16 osoba, a u Švedskoj jedna.

Nemačka ministarka poljoprivrede, Ilze Ajgner, izjavila je da naučnici bez prestanka pokušavaju da otkriju izvor zaraze. Nekoliko dana posle njenog izbijanja, vlasti i dalje nisu sigurne koji proizvod – i iz koje zemlje – izaziva zarazu, premda se smatra da su se oboleli verovatno zarazili jedući žive krastavce, paradajz i zelenu salatu. Ona je savetovala potrošačima da nastave da izbegavaju te proizvode.

Bakterija ešerihija koli napada bubrege i izaziva grčenje, moždane i srčane udare i komu. Nemačka je najpre zaključila da su krastavci uvezeni iz Španije mogući izvor infekcije, ali su dodatni testovi pokazali da to povrće nije uzrok obolenja. Nemačka, Belgija i Rusija su zabranile uvoz španskog povrća, dok se ne sprovede istraga, ali španski zvaničnici tvrde da su te zemlje požurile sa takvom odlukom.

Španija je čak saopštila da ne isključuje mogućnost preduzimanja zakonske akcije protiv nemačkih zvaničnika koji su osporili ispravnost španskih proizvoda. Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da su osim u Nemačkoj i Švedskoj, slučajevi infekcije otkriveni u još nekoliko evropskih zemalja – Austriji, Danskoj, Holandiji, Norveškoj, Španiji, Švajcarskoj i Britaniji.

XS
SM
MD
LG