Linkovi

Sniženi rejtinzi šest članica EU


Logo agencije za kreditni rejting "Mudis"

Agencija za kreditni rejting „Mudis“ snizila je rejting šest članica Evropske unije, među kojima su Španija i Italija, dok su prognoze za tri zemlje snižene sa "stabilnih" na "negativne”. Riječ je o prvoj prijetnji za trostrukti A rejting Velike Britanije.

Evropski politilčari suočili su se sa medijima nakon saopštenja jedne od tri glavne agencije za kreditni rejting. “Mudis” je zaprijetio da bi mogao da snizi trostruki A rejting Francuske, Britanije i Austrije, nakon što je snizio kreditni rejting šest članica Evropske unije, među kojima su Italija, Španija i Portugal. U Francuskoj, predsjednički kandidat socijalista pokušao je da umanji opasnost za ekonomiju zemlje. Fransoa Oland rekao je da Francuska nije Grčka.

"Uozbiljimo se. Nismo u toj situaciji i oni koji nas porede, to čine kako bi zabrinuli Francuze.”

Ovo je prvi put da je ugrožen vrhunski rejting Britanije, čiji ministar finansija Džordž Ozborn tvrdi da će održati obećanje o smanjenju bužetskog deficita.

"Mislim da je ovo upozorenje da Britanija ne smije da popusti kada je riječ o dugovima. Britanska vlada to neće uraditi i nastavićemo da podstičemo povjerenje investitora u Britaniju.”

“Mudis” je saopštio da je zabrinut u pogledu sposobnosti Evrope da primijeni reforme neophodne za rješavanje krize. Vrijednost eura i funte neznatno je pala nakon vijesti o snižavanju rejtina, koja međutim nije imala značajan uticaj na tržišta. Na otvaranju berze u Njemačkoj zabilježeni su samo manji gubici.

"Kreditne agencije trenutno gube zamah i uticaj na finansijska tržišta”, smatra trgovac na berzi Robert Halver.

Riječ je o trećem sniženju rejtinga Italije. S&P i Fič su se na taj potez odlučili prošlog mjeseca. Mnogi Italijani i Španci međutim vjeruju da kreditne agencije ne cijene napore vlada njihovih zemalja.

„Mislim da vlada ulaže značajan napor da poboljša veoma lošu situaciju, ali kreditne agencije i dalje snižavaju rejting.“

“Vjerujem da iza snižavanja rejtinga stoje spekulacije. Velike sile igraju igre koje tjeraju vlade da usvoje nepopularne mjere.”

Trostruki A rejtinzi Njemačke i fonda za pomoć eurozone ostali su nepromijenjeni.

XS
SM
MD
LG