Linkovi

Sastanak G20 o dužničkoj krizi


Sedište francuskog ministarstva ekonomije, finansija i industrije u kojem se održava dvodnevni sastanak finansijskih zvaničnika Grupe 20, 14. i 15. oktobra 2011.
Sedište francuskog ministarstva ekonomije, finansija i industrije u kojem se održava dvodnevni sastanak finansijskih zvaničnika Grupe 20, 14. i 15. oktobra 2011.

Očekuje se da će dužnička kriza zemalja evrozone biti glavna tema sastanka ministara finansija i direktora centralnih banaka zemalja Grupe 20 koji danas počinje u Parizu. Medjutim, današnje sniženje kreditnog rejtinga Španije istovremeno predstavlja upozorenje da bi i ekonomije mnogo veće od Grčke mogle da budu ugrožene.

Sastanak Grupe 20 najrazvijenijih i zemalja u ekspanziji počinje dan nakon što je Slovačka, kao poslednja 17-a zemlja evrozone, odobrila povećanje fonda za finansijsku pomoć zemljama zapalim u dužničku krizu. Medjutim današnje saopštenje kompanije „Standard i Purs“ o smanjenju kreditnog rejtinga Španije na „AA-„ nagoveštava moguće opasnosti i za ekonomije mnogo veće od grčke ekonomije.

'Standard i Purs' zapravo navodi neke pozitivne stvari za Španiju, kao što je smanjenje deficita centralne vlade. Medjutim, ima drugih problema - pre svega visoka stopa nezaposlenosti, zatim teškoće privatnog kreditnog sektora, i spoljni problemi u Evropi, koji dovode do pada potražnje za španskim izvozom,“ kaže Rob Karnel, glavni ekonomista firme ING.

Poput mnogih evropskih evropskih zemalja u Španiji je u toku primena oštrih mera štednje. Medjutim, sumnja se da će zemlja moći da ostvari traženi cilj - da smanji deficit na 6 odsto bruto društvenog proizvoda, a mnogi Španci se žale.

Vlada u susednom Portugalu je upravo najavila strogi budžet za 2012. dok nastoji da ispuni uslove Evropske unije i MMF-a za dobijanje finansijske pomoći u jeku sve dublje recesije. Portugalski mediji ocenjuju da su mere štednje, koje uključuju produženje radnog vremena i otpuštanje vladinih službenika suviše oštre i da bi mogle da unište srednju klasu.

Veliki broj evropskih lidera sada obećava da će na predstojećem samitu Grupe 20, kasnije ovog meseca, biti usvojena sveoubuhvatna strategija. Očekuje se da će ona uključiti smanjenje grčkog duga i plan za jačanje evropskih banaka i sprečavanje daljeg širenja dužničke krize.

XS
SM
MD
LG