Linkovi

Rast indeksa nakon vesti iz EU


Berza u Francuskoj
Berza u Francuskoj

Tržišta su pozitivno reagovala na dogovor lidera država eurozone o povećanju fonda za finansijsku pomoć i mjerema za smanjenje ogromnog grčkog duga.

Lideri eurozone imaju razloga da osjete olakšanje, s obzirom na to da su tržišta širom svijeta pozdravila vijesti o napretku u pregovorima o dužničkoj krizi. Predsjednik Svjetske banke Robert Zelik pozdravio je dogovor, ali i dodao da predstoji još posla.

"Čestitam liderima Evropske unije na donošenju teških odluka. Naravno, ovakvi problemi ne mogu da se riješe čarobnim štapićem i biće potrebno da se prati implementacija tri ključna elementa.”

Vrijednost akcija i eura porasla je na najviše nivoe u protekla gotovo dva mjeseca, a zabilježen je i rast cijena brent sirove nafte i bakra. Akcije evropskih banaka porasle su za gotovo sedam odsto, a grčkih za više od 10. Analitičar londonske “Kapital Grupe” Engus Kembel međutim smatra da će tržišta u budućnosti očekivati obelodanjivanje ključnih detalja.

"U određenom trenutku, investitori na tržištima će početi da pitaju zašto još nije povećan evropski stabilizacioni fond na hiljadu milijardi eura i zašto nisu objavljeni detalji. Tržišta će znači postati nestrpljiva, ako se ti detalji ne objave. U ovom trenutku međutim barem postoje pozitivni pomaci.”

Pojedina pitanja su i dalje bez odgovora. Među njima je i kako će fond u stvari biti povećan na hiljadu milijardi eura. Očekuje se da će lideri utvrditi više detalja u novembru, iako tačan datum još nije određen.

XS
SM
MD
LG