Linkovi

Brisel: Evropski plan "najbolji za Grčku"


Predsjednik Evropskog vijeća, Herman Van Rompuj je, zajedno sa predsjednikom Evropske komisije Žoze Manuel Barozom uputio pismo grčkom premijeru Papandreu, uz podsjećanje da su lideri euro zone stali iza cjelovitog paketa mjera pomoći Grčkoj.

Odluka grčkog premijera da nedavno postignuti sporazum o reprogramiranju duga njegove zemlje stavi na referendum, prijeti novom, još dubljom krizom, vjeruje se u Briselu, dok se sve glasnije čuju glasovi da referendum, suštinski, znači otvoreno pitanje ostanka Atine u prostoru zajedničke evropske valute.

Sasvim neočekivano, početkom ove sedmice je grčki premijer najavio referendum o paketu mjera izlaska iz krize njegove zemlje, sporazumu koji je uz velike muke dobio podršku svih evropskih lidera na nedavnom produženom briselskom samitu.

Sasvim razumljivo, uslijedilo je zajedničko pismo predsjednika Evropskog vijeća, Van Rompuja i predsjednika Evropske komisije, Baroza, grčkom premijeru Papandreu, podsjećanje da su lideri euro zone stali iza cjelovitog paketa mjera pomoći Grčkoj, gdje je, pored ostalog, od ukupnog duga od 350 milijardi eura, otpisano 100 milijardi, što se smatra presedanom u dosadašnjim bavljenjem Evrope finansijskom krizom i deficitima nacionalnih budžeta.

Ova, ali i ostale mjere kakve su dogovorene tokom briselskog summita trebale bi, poručuju evropski zvaničnici Atini, pomoći Grčkoj državi da ne samo prebrodi krizu, već i osnaži nastavak razvoja i zapošljavanje.

"Primili smo na znanje namjeru grčkih vlasti da održe referendum, kažu Van Rompuj i Barozo, te odmah dodaju - uvjereni smo da je postignunti sporazum najbolje rješenje za Grčku". U zajedničkom pismu se još iskazuje nada da će grčke vlasti poštovati vlastito opredjeljenje iskazano u vezi sa odnosom sa euro-zonom i medjunarodnom zajednicom.

Uz ovo, dolazeći danas u Kan na skup G20, a nakon što su na silini dobile antivladine demonstracije u Grčkoj, predsjednik Evropske komisije, Barozo je pozvao tu zemlju na nacionalno i političko jedinstvo, podsjećajući da će, ukoliko se ne primjene mjere kakve je euro-zona dogovorila, grčka stvarnost biti još bolnija, posebno za najranjivije socijalne slojeve sa posljedicama kakve će biti nemoguće predvidjeti.

Na taj način je Barozo jasno pozvao Atinu da odustane od avanture referenduma, i da, umjesto toga, radi na jedinstvu grčke nacije kako bi što prije započeo bolni ali neophodni put prema održivom nacionalnom fonansijskom planu.

U Briselu se vjeruje da je poziv na referendum insirisan željom grčkog premijera da spasi svoju političku karijeru, koja je posljednim mjerama oštro dovedena u pitanje čak i u redovima vlastite Pasoc partije. On sam je nakon maratonskih pregovora u Briselu izjavio:

"Mislim da mozemo reći da je svanuo novi dan za Grčku. Nadajmo se da taj novi dan nije samo za Grčku, već i za Evropu, da je najgore prošlo."

Medjutim, strahuje se u Briselu, priča o referendumu bi mogla sve dovesti u pîtanje.

XS
SM
MD
LG