Linkovi

Budžetske krize u Irskoj i Grčkoj


Napušteno gradilište u predgrađu Dablina
Napušteno gradilište u predgrađu Dablina

Funkcioneri Irske, jedne od evropskih zemalja opterećenih velikim spoljnim dugovima, razgovarali su danas sa funkcionerima Evropske unije o tome kako da prevaziđu budžetsku krizu.

Međutim, zvaničnici Dablina demantovali su da će im za to biti potrebna sredstva iz fondova Unije. Irski funkcioneri tvrde da raspolažu sa dovoljno novca da izbegnu nove pozajmice do sredine iduće godine

Istovremeno je stigla vest da je deficit Grčke, koja je već dobila pozajmicu za ublažavanje svoje krize, zapravo veći nego što se mislilo. Statistička agencije Evropske unije - Eurostat - danas je saopštila da je grčki dug prošle godine iznosio 15,4 procenta bruto domaćeg proizvoda, a ne 13,6 procenta, kako je ranije procenjeno.

Ta revizija verovatno znači da Grčka neće moći da ostvari zadati cilj da do kraja godine smanji svoj budžetski deficit na 8,1 odsto svog bruto domaćeg proizvoda. Grčki premijer Džordž Papandreu ipak je danas branio rezultate svoje vlade u sprovođenju reformi.

Govoreći posle sastanka sa francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem, u Parizu, Papandreu je nastojao da umiri svoje sugrađane, evropske partnere i tržišta, rekavši da je Grčka na pravom putu islaska iz krize. On je istakao da je Grčka do sada uspela da smanji deficit za 6 odsto, što je čak više od projektovanog cilja od 5,5 odsto.

XS
SM
MD
LG