Linkovi

Slovačka odobrila povećanje fonda pomoći


Protest zdravstvenih radnika u Atini, 13. oktobar 2011
Protest zdravstvenih radnika u Atini, 13. oktobar 2011

Slovački parlament je danas odobrio povećanje fonda za finansijsku pomoć zemljama evrozone koje je pogodila dužnička kriza. Slovačka je poslednja, 17-a zemlja evrozone koja je donela takvu odluku.

Slovački zakonodavci su odobrili da njihova zemlja učestvuje sa 10 milijardi dolara u uvećanom fondu pomoći od 596 milijardi dolara. Pre dva dana parlament je odbacio traj predlog što je dovelo da pada vlade premijerke Ivete Radičove. Opozicioni poslanici su pristali da glasaju za povećanje fonda nakon što se Radičova saglasila da se prevremeni izbori održe u martu sledeće godine, dve godine pre roka.

U medjuvremenu, u Grčkoj su nastavljeni protesti protiv vladinih mera štednje. Danas su štrajkovali radnici javnog prevoza u Atini, dok su radnici elektrodistribucije pokušali da spreče svoju kompaniju da naplaćuje porez na nekretnine, a advokati su odbili da se pojave na sudskim ročištima. Radnici elektrodistribucije ističu da njihova kompanija ne bi trebalo da se koristi za naplatu poreza time što bi korisnicima koji ne plate porez bilo ukinuto snabdevanje električnom energijom.

Grčki parlament trebalo bi da glasa sledeće nedelje o najnovijoj meri štednje kojom bi plate 30 hiljada vladinih službenika bile znatno smanjene.

Evropski zvaničnici danas su ponovo izrazili zabrinutost povodom efekata dužničke krize pojedinih zemalja evrozone dok su berzanski indeksi u Londonu, Frankfurtu i Parizu zabeležili nove gubitke.

XS
SM
MD
LG