Linkovi

Nova pravila igre za Zapadni Balkan


Sa početkom završnih pregovora o prijemu Crne Gore u EU, u praksu je uveden novi način procesa pregovora.

Novi način procesa pregovora sa zemljama kandidatima na izgled je teži, jer se na samom početku otvaraju "najbolnija "pitanja, ona o vladavini prava, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Ali, kako uvjeravaju politički analitičari i predstavnici Evropske komisije, koja u ime Unije vodi pregovore sa kandidatskim zemljama, ovim putem će se pomoći i Uniji i kandidatima da što lakše prebrode najveće teškoće, a njihovi gradjani što prije osjete rezultate osnažene vladavine prava.

"Veoma ozbiljno smo zabrinuti zbog organizovanog kriminala u svim balkanskim državama, to je nasljedstvo prošlosti. Na primjer, u Srbiji smo mnogo naše pažnje posvetili borbi protiv pet mreža organizovanog kriminala i tražili smo od bezbjednosnih službi da to i omoguće. Nešto je uradjeno, ali ne i sve. Organizovani kriminal na Balkanu je prijetnja, prije svega, tim državama, a prijetnja je i cijeloj Evropi, jer većina krijumčarenja drogom dolazi iz tog pravca", navodi ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt.

Ovo nije usamljeno mišljenje - tako misli značajan broj zvaničnika evropskih država i, kao posljedica toga, za zapadnobalkanske države "pravila igre" su odskora izmijenjena - prva je to iskusila Crna Gora, koja, od kako je prije par dana formalno i započela pregovore, može računati da će se na pregovaračkom stolu naći poglavlja 23 i 24, kojima se otvaraju pitanja poput ljudskih sloboda, sigurnosti, vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala. Ne slučajno, jer Brisel je uvjerenja da cijeli region boluje od slične boljke, a hitna intervencija bi, vjeruje se, trebala povećati šanse za izliječenje.

"Mislim da je to, u suštini, pametan potez - time Evropska komisija želi da bude sigurna da je situacija u kandidatskoj zemlji, budućoj članici EU, dobra sa tačke gledišta vladavine prava. Zašto to rade? Žele izbjeći zastoje u proširenju - zasićenost proširenjem, žele izbjeći situaciju u kojoj bi cijela EU zažalila zbog otvaranja vrata državama Zapadnog Balkana. Jasno je da je vladavina prava, sudstvo, adlministracija, recimo, slaba, i to važi za sve države regiona. To čini još važnijom skoro otvaranje ovih pitanja. To znači da će se otvoriti najteža poglavlja kao prva, to znači da će ozbiljan i težak posao morati da se uradi radije ranije, nego na kraju procesa.

To takodje znači da će rezultat tog procesa biti jačanje istitucija kandidatske zemlje, povjerenje u njihovu demokratičnost. To će te institucije učiniti sposobnim da se bore protiv korupcije, organizovanog kriminala, ojačaće sudstvo i , uz ovo, ojačaće uvjerenje na evropskoj strani da treba nastaviti sa procesom proširenja
", objašnjava analitičarka Centra za evropske političke studije, Roza Balfur.

Jasno, prethodni krug proširenja, a u njemu slučaj Rumunije i Bugarske, upalili su zvona na uzbunu u ostatku Evrope.

"Naravno, ovaj novi pristup je rezultat naučene lekcije prethodnih procesa proširenja, a ideja je da se kandidatska zemlja učini potpuno pripremljenom da preuzme obaveze evropskog članstva, tako da ulaze u članstvo bez praznina u ovom polju koje je veoma važno i u vezi je sa osnovnim vrijednostima EU", ističe portparol evropskog komesara za proširenje, Štefana Filea, Peter Stano.

Na ovaj način je EU osigurala da kandidatske zemlje sa Zapadnog Balkana i njihove vlade ne prolaze kroz proces pregovora samo usvajajući reforme, veći i da su prisiljene da ih primjene u praksi te tako budu vidljivi i njihovi rezultati. Sa druge streane, što nije manje važno, da stanovnici zapadnobalkanskih država u svakodnevnom životu vide promjene i prije nego što se zastava njihove zemlje zavijori medju evropskim društvom.
XS
SM
MD
LG