Linkovi

Ešton: Zapadni Balkan važan za EU


Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i poljski ministar inostranih poslova Radoslav Sikorski na zasedanju u Luksemburgu

Redovni, godišnji zapadnobalkanski forum održao se danas u Luksemburgu, uz učešće svih evropskih ministara vanjskih poslova i njihovih kolega iz regiona. Kako je naglasila visoka predstavnica Evropska unija, baronesa Ešton, cilj susreta je bio sagledati aktuelne prilike ali u širem svjetlu, svjetlu evropskih perspektiva država regiona.

Naša poruka je jasna- Zapadni Balkan je važan za Evropsku uniju, tim se riječima danas visoka predstavnica Evropske unije, Ketrin Ešton, obratila ministarskom skupu proširenom sa ministrima zapadnobalkanskih država koje, svaka u svome stadiju reformi i ukupne tranzicije, dijele želju da se što prije nadju u evropskom društvu.

Tu su im želju danas Evropljani pokušali učiniti dohvatljivijom. Ukazali su da su perspektive stvarne, te da Brisel želi vidjeti što jasnije kretanje u tom pravcu. Neke od država za takav put trebaju vladu, poručeno je danas, u jasnoj aluziji na Bosnu i Hercegovinu, druge se suočavaju sa izazovima poput snažnije regionalne saradnje, poručuje se, a iza toga nije teško prepoznati poruke Beogradu da mora uspješno okončati dijalog sa Prištinom i time ispuniti preduslov dobrosusjedskih odnosa na putu evropskih integracija.

Konačno, ispraćajući zapadnobalkanske goste sa skupa koji je ostao u sjecni svjetskih kriza i borbe za opstanak eura, Evropljani su poručili: Vjerujemo, svi vi ćete biti dio naše zajedničke budućnosti.

“Nedavno je bilo veoma važnih razvoja zbivanja u regionu-hapšenje Mladića, početak sturkturnog dijaloga u BiH, te početak dijaloga Beograda i Prištine. Želimo da vidimo napredak, koji će se graditi na tome i želimo što prije da vidimo konkretne rezultate dijaloga Beograda i Prištine. Takodje, potreban je i ozbiljan progres u reformskoj agenda prije nego što se na jesen zaključi ovogodišnji izvještaj o napretku država Zapadnog Balkana. Uz ovo, želim u BiH vidjeti brzo zaključenje izbornog procesa”, kazala je visoka predstavnica Evropske unije, Ketrin Ešton.

XS
SM
MD
LG