Linkovi

Realna evropska perspektiva Zapadnog Balkana


Bolest Evropljana zvana zasićenje proširenjem nije poprimila dimenzije epidemije, uvjeren je evropski komesar za proširenje, Štefan File. On je danas, učestvujući na briselskoj konferenciji posvećenoj proširenju, ukazao da Zapadni Balkan, koliko god treba da radi na ispunjavanju integracijskih kriterija, mora paralelno s tim razvijati i regionalnu saradnju.

A kada je o saradnji riječ, posebno značajan je za komesara nedavni skup u Sarajevu, koji je po njemu pokazao evropsku opredjeljenost proširenju na Zapadni Balkan, kao i činjenicu da region može suradjivati.

Komesar zato naglašava kako je svaka inicijativa medjusobne saradnje i pomirenja dobrodošla, te tako pozdravlja i donošenje rezolucije o Srebrenici u Srbiji. Uspjeh zajedničkog, evropsko-regionalnog posla File vidi i u činjenici da će se uskoro Bosna i Hercegovina i Albanija pridružiti bijeloj šengenskoj listi. Do tog trenutka treba završiti nedostajuće što bi, barem kada je u pitanju BiH, trebao biti posao gotovo sigurnog ishoda:

"Riječ je o ispunjenju, neću reći malih, već lako rješivih pitanja, koja se daju završiti u kratkom vremenskom roku, kako bi Evropski parlament i Vijeće dali svoju saglasnost na bezvizni režim", naglasio je File.

File najavljuje kako narednog mjeseca u BiH dolazi zadnja misija evropskih eksperata nakon čega bi, već na prvim jesenjim okupljanjima, Parlament i Vijeće mogli dati zeleno svjeto za bezvizni režim za tu zemlju. U sličnom tonu pozitivnih vijesti iz regiona je i poruka predsjednika Evropskog vijeća Hermana van Rompuja:

"Tu je sarajevska konferencija koja je poslala važnu poruku o evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana i konstrukivnom dijalogu medju susjedima. Sasvim je jasno da ozbiljnost evropskih perspektiva igra važnu ulogu u stabilnosti regiona."

Van Rompuj je najavio kako će regionu lično prenijeti poruku o evropskim perspektivama, tokom posjete kojoj tačan datum još nije utvrdjen, ali se zna da će se desiti tokom narednog mjeseca.

XS
SM
MD
LG