Linkovi

Brza suspenzija bezviznog režima


Brza suspenzija bezviznog režima
Brza suspenzija bezviznog režima

Sudeći po onome šta su evropski ministri unutrašnjih poslova odlučili, uskoro bi Evropska unija mogla da uspostavi brz sistem suspenzije bezviznog režima sa državom čiji gradjani tu povlasticu ozbiljno zloupotrebljavaju. Odnosi se to, prije svega, na prostor Zapadnog Balkana.

Ono što su evropski ministri dogovorili je mehanizam brzog stavljanja van snage bezviznog režima. Ukoliko ministarski zaključci dobiju zeleno svjetlo Evropskog parlamenta, značiće to da će biti dovoljan utisak vlasti neke od evropskih članica da se bezvizni sistem “ozbiljno krši” da bi bio suspendovan na najmanje pola godine. Iako niko nije prstom ukazao na nas, jasno je da je Zapadni Balkan u ovoj priči izvor problema.

Pitanje lažnih azilanata sa Zapadnog Balkana jeste ozbiljno. Hiljade ljudi je došlo, uglavnom iz Srbije, ali i iz Makedonije, Crne Gore, Albanije i Bosne i Hercegovine. To je zaista veoma veliki problem, razgovarali smo sa tamošnjim ministrima, kako da riješimo problem, kako da im pomognemo sa informisanjem, borbom protiv krijumčarenja ljudima, da budemo sigurni da se na pravi način rješava ovo pitanje. I sama sam išla u region i dosta se radi na tome, ali, na žalost, tokom zime očekujemo povećanje broja lažnih azilanata, što je i prirodno za očekivati. Medjutim, manje od jednog procenta njih dobije azil. Medjutim, na stolu trenutno nema konkretnog prijedloga za suspenziju bezviznog režima”, kazala je evropska komesarka za unutrašnje poslove, Sesilija Malstrom.

U svakom slučaju zvono na uzbunu je zazvonilo i Evropljani se ozbiljno pripremaju za trenutak kada neka od članica Unije procijeni da je sistem azila ozbiljno doveden u pitanje poplavom azilanata. Jednio što zabrinjava je prostor za slobodnu procjenu svake od evropskih članica da po vlastitom nahodjenju podigne rampu. A jednom podignutu, takvu rampu će biti teško ponovo spustiti.

XS
SM
MD
LG