Linkovi

EU - Jedinstveni projekat


Na Dan Evrope građani se najviše žale na ekonomsku situaciju u EU.

Na današnji dan, 1950. godine objavljena je takozvana Šumanova deklaracija, koja se smatra prvim korakom u stvaranju Evropske unije kakvu danas poznajemo. Pored krize i skepticizma, Unija i danas predstavlja jedinstven projekat, nudeći evropskim državama mir i stabilnost.

Upitani da li bi nešto promijenili u Evropskoj uniji ako bi mogli, prolaznici u Briselu kažu:

"Mislim da nam treba mnogo više jedinstva, kada je riječ o fiskalnoj politici, kada vidte sve te zemlje u budžetskoj krizi, jasno vam je da treba više evropskih vlasti pri donošenju odluka, zato što mislim da su finansijski problemi trenutno najvažnije pitanje."

"Možda bi mogli nešto više da učine za zaštitu životne sredine, da našu djecu zaštite od zagadjenja."

A na pitanje da li osjećaju da u ovoj krizi EU čini dovoljno za njih kao obične gradjane, odgovaraju:

"Možda je u pitanju globalna ekonomska situacija zbog koje imamo tako mnogo problema. Posebno mi u Italiji imamo velike probleme za zapošljavanjem i ekonomijom."

I takva Evropa ne miruje. Ona se proširuje i za koji dan će, kao 28. članicu, primiti Hrvatsku jer proširenje je životna snaga Unije.

O važnosti Šumanove deklaracije iz 1950. godine, od koje je sve počelo sporazumom izmedju Francuske i Njemačke, govorio je prvi čovjek Evropskog parlamenta.

"Saradnja izmedju te dvije nacije bila je neophodna baza za evropske
integracije. To što sada imamo Evropski parlament kao ključnu tačku Evrope, bilo bi nezamislivo bez njemačko-francuskog mirovnog procesa",
kaže Martin Šulc, predsjednik Evropskog parlamenta.

Na tome je gradjena Unija koja je danas pred vratima novih integracijskih mehanizama - bankarske, monetarne, ekonomske i političke Unije, koja i u vrijeme krize znači prostor mira, stabilnosti i prosperiteta. Prostor kojem na svaki način pripada i Zapadni Balkan.
XS
SM
MD
LG