Linkovi

EK za oštriju tehničku kontrolu vozila


Deset odsto automobila na evropskim drumovima je tehnički neispravno, zbog čega svakog dana gine pet Evropljana.

Prema podacima statističara, više od 2000 nesreća na evropskim putevima uzrokovano je tehničkom neispravnošću vozila. Posljedica toga je da dnevno na cestama gine više od 5 Evropljana, što je Evropsku komisiju navelo da danas usvoji mjere kojima se pooštrava tehnička kontrola vozila a sve kako bi putevi bili sigurniji i kako bi se poštedjeli životi učesnika u saobraćaju.

Teško za povjerovati - sadašnja pravila tehičke kontrole automobila širom EU datiraju iz davne 1977. godine - od tada su, sasvim sigurno, automobilske tehnologije toliko uznapredovale da ih zastarjela pravila više nisu mogla slijediti. A direkna posljedica toga je da je oko 10 posto automobila na cestama tehnički neispravno, što ozbiljno doprinosi crnoj činjenici da svakoga dana pet lica pogine na evropskim cestama.

"Jutros smo prezentovali novi prijedlog za ozbiljniju kontrolu vozila. Tehničke greške su veoma ozbiljne - u vezi su sa 6 posto ozbiljnih saobraćajnih nezgoda i 8 posto nezgoda sa motorima. U većini tih nezgoda su uključena vozila stara preko 6 godina...", navodi Sim Kalas, evropski komesar za transport.

Zato će vlasnici starijih automobila morati češće svoje četverotočkaše voziti na tehnički pregled jer što su stariji - to su skloniji kvarovima.

"Povećavamo učestalost testiranja starijih i automobila sa vellikom kilometražom. Automobili postaju sve sigurniji, ali stariji automobili, oni stariji od 6 godina još uvijek se češće kvare. A to je u tijesnoj vezi sa nezgodama, pa i onim težim", ističe Sim Kalas.

A sigurnost automobila na gustoj i sofisticiranoj evropskoj mreži auto-puteva postaje sve važniji faktor. Faktor koji bi, ukoliko se usvoji Komisijin prijedlog, trebao doprinijeti smanjenju smrtnosti na cestama kojima se, odavno to tvrde zagovornici čiste životne sredine, ionako kreće prevelik broj automobila.
XS
SM
MD
LG