Linkovi

Grčka - EU: I dalje se čeka rešenje


Evropski komesar za ekonomska i monetarna pitanja, Pjer Moskovisi i predsednik Evrogrupe, Jerun Dejselblum na konferenciji za novinare posle sastanka ministara finansija evrozone u Briselu, uoči vanrednog samita EU, 22. juna 2015.

Današnji vanredni samit EU, održan u Briselu, uputio je političku poruku grčkoj drami: Treba učiniti sve kako bi se izbjegao najgori scenario - haotičan i nekontrolisan izlazak Grčke iz euro-zone.

Konačnu riječ o sudbini Grčke daće novi sastanak ministara tokom ove sedmice, a do tada će se pomno proučiti novi grčki prijedlog rješenja, pristigao rano jutros u Brisel.

Svje je danas vanredno kada je riječ o Grčkoj. Situacija, moguće posljedice, pa tako i vanredni sastanak ministara finansija euro grupe.

"Došli smo da postignemo sporazum koji će biti ekonomski održiv, ispod primarne potrošnje, koji će spasiti penzije i plate, izbjeći nelogično povećanje računa za struju za grčke porodice, vratiti tržište rada, pomovisati reforme i pošteniju raspodjelu obaveza, kao i boriti se protiv izbjegavanja plaćanja poreza i korupcije. To su za nas ključevi mogućeg sporazuma," poručio je grčki premijer Aleksis Cipras.

"Postigli smo napredak tokom protekla dva dana, ali još uvijek nema sporazuma. Ne znam da li će ga danas i biti," rekao je predsjednik Evropske komisije, Žan-Klod Junker.

Medjutim, njemački ministar finansija, Volfgang Šojble nije bio optimista:

"Ne znam za bilo kakav novi prijedlog. Situacija je ista kakva je bila prošlog četvrka. Nismo do sada dobili ništa što bi bio održiv prijedlog. Ne vidim kako možemo da pripremimo održiv prijedlog, nije moguće pripremimti ni izjavu za samit jer se ništa nije promijenilo od posljednjeg sastanka euro-grupe."

Grčki prijedlog je došao prekasno da bi bilo dovoljno vremena da se detaljno prouči, naglasio je šef evrogrupe, Jerun Dejselblum:

"Prvi, generalni utisak institucija o grčkom prijedlogu je da je širok i sadržajan, ali je potrebna detaljna analiza kada je riječ o finansijskom dijelu da li je dovoljan za tražene reforme. Sada je potrebno strpljenje da institucije kažu svoje. Ali, generalno, dobar je osnov za ponovno otpočinjanje razgovora i da narednih dana dodjemo do rezultata."

Sasvim u skladu sa polu-informacijama o novom grčkom prijedlogu, samit je imao "savjetodavan karakter," kako su napomenuli neki evropski lideri

"Danas je tema Grčka. Nakon sastanka euro grupe nema osnova za bilo kakve odluke i mi smo u stanju samo da održimo savjetodavni sastanak," rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Predsjednik Evropskog savjeta, Donald Tusk:

"Posljednji grčki prijedlog je prvi stvarni prijedlog u nekoliko posljednjih sedmice. Sada je potrebno da riječ kažu i finansijske institucije. Ali, najvažnija stvar je da lideri preuzmu punu odgovornost za politički proces, kako bi se izbjegao najgori scenario, koji bi značio nekontrolisan, haotičan grexit."

Priča se, dakle, nastavlja. Očekuje se da će se ministri finansija euro grupe okupiti opet tokom sedmice i da će se naći konačni kompromis. Grci ne žele da smanjuju ionako gotovo upola smanjene plate i penzije, ne žele novi porez na električnu energiju i lijekove, a oni čiji je novac u pitanju traže garancije da će Grčka biti u stanju da im posudjeno i vrati i dogledno vrijeme nastavi da živi bez medjunarodne finansijske injekcije.

XS
SM
MD
LG