Linkovi

Sporazum o paketu pomoći Grčkoj

  • Elvir Bucalo

Francuski predsednik Nikola Sarkozi i nemačka kancelarka Angela Merkel postigli su danas u Briselu sporazum o finansijskoj pomoći Grčkoj, koji će biti podnet predsedniku Evropskog saveta Hermanu van Rompeju, saopštilo je francuskog predsedništvo.

Prema francusko-nemačkom sporazumu, predvidja se evropski okvir za pomoć Grčkoj da prevazidje svoju dužničku krizu, koji uključuje koordinirane bilateralne zajmove od zemalja članica, koji će biti dopunjeni "zajmovima Medjunarodnog monetarnog fonda”.

Svakoga proljeća lideri EU se okupljaju u Briselu na samitu koji se, opet tradicionalno, bavi dugoročnim perspektivama. Ovog puta, plan je zasjenila dramatična finansijska situacija u kojoj se našla Grčka. Grčki deficit je sada skoro 13 posto bruto-nacionalnog dohotka, što je za 10 postotaka više nego što se toleriše jednoj članici euro-zone.

Zato je značajan dio dvodnevnog skupa lidera bio posvećen traženju izlaza iz novog izazova evropskoj zajedničkoj valuti ali i jedinstvu, jer lideri su na skup došli sa različitim idejama šta činiti, kao i sa različitim nivoima straha da bi se spas Grčke mogao tražiti u njihovim vlastitim džepovima.

"Nadam se rješenju, zato što ga moramo naći - veoma je to važno za evropsku ekonomsku i monetarnu uniju. Komisija je radila na tome veoma aktivno sa državama euro-zone, još uvijek radimo i mislim da imamo napredak
u tome
", kazao je ranije danas predsjednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo.

Grčki premijer, Jorgos Papandreu, za to vreme je poručio: "Odlučni smo da vlastitu kuću dovedemo u red- kakva god da bude danas odluka EU, Grčka je na pravom putu."

Tu više nije samo problem drakonskih mjera štednje, već i zelenaških kamata kakve Atina plaća na finansijskom tržištu za posudbe kojima gasi vatru. Iza grčke vlade su stali evropski socijalisti u zahtjevu da se toj zelji pomogne iz fondova koji su svojevremeno korišteni za pomoć Latviji, Madjarskoj i Rumuniji, evropskim članicama koje nisu istovremeno uključne u prostor zajedničke evropske valute.

Šef evropskih socijalita, Pol Nirup Rasmusen, kaže:"Poruka evropskom samitu je: prestanite dijeliti Evropu! Zaustavite finansijske spekulatore u napadima na naše članice! Nije riječ samo o Grčkoj - vidimo da je meta napada i Portugal. Ko je sljedeći na redu? Poruka je, dakle, zaustavimo napade na naše države, koji stvaraju krizu i nezaposlenost. Počnimo još večeras donositi odluke , budimo solidarni sa Grčkom i svakom drugom državom koja se nadje u sličnoj situaciji. Vrijeme je za odluke, a ne za dvoumljenje."

"Ne može biti solidarnosti bez odgovornosti - evo grčkog primjera: Da li poreski obveznici u Njemačkoj osjećaju bilo kakvu solidarnost sa Grcima u ovakvoj situaciji? Jer, kao članovi evropske zajednice, od njih očekujemo da imaju takav osjećaj. Dijelimo zajedničku valutu, i kada je Grčka na udaru finansijskih spekulatora, i Nijemci će uskoro osjetiti negativne efekte toga", istakao je predsjednik Evropskog parlamenta, Jirži Buzek.

XS
SM
MD
LG