Linkovi

Ešton očekuje brzi početak dijaloga


Ešton očekuje brzi početak dijaloga

Danas se evropski ministri vanjskih poslova, iako su imali u planu, nisu značajnije bavili Zapadnim Balkanom - pažnja redovnog ministarskog skupa je bila usmjerena terorističkom napadu u Švedskoj.

Medjutim, važna tema budućnosti regiona bi na dnevnom redu ministara mogla biti već sutra, s tim što je ministarski skup danas ipak pozdravio održavanje kosovskih izbora, uz nadu da bi uskoro mogli započeti razgovori Beograda i Prištine.

Danas su ministri vanjskih poslova EU, okupljajući se na redovnom samitu u Briselu, uz neplanirano bavljenje terorističkim napadom u Švedskoj, poručili grupi zemalja od Ukrajine do Gruzije, koju nazivaju evropskim susjedstvom da su sadržajni odnosi i tijesna saradnja sa tim prostorom od posebnog značaja za zvanični Brisel.

Uz redovno bavljenje globalnim kriznim podruičjima, današnji skup je imao i dimenziju pripreme sutrašnje ozbiljnije rasprave o proširenju Unije - tako je rečeno kako je danas pod lupom bio odnos Unije prema regionu - njegovom sadašnjem trenutku i, još važnije, onome šta trebaju očekivati obje strane u bližoj ili ne tako bliskoj budućnosti, zavisno od brzine
progresa reformi i evropskih integracija svake od država regiona...

"Razgovarali smo o političkom aspektu naših odnosa sa državama Zapadnog Balkana. Kada je riječ o Kosovu, pozdravljamo mirno održavanje izbora i pažljivo pratimo nastavak procesa. Očekujemo skoro formiranje nove vlasti sa evropskom agendom, te izbor novog predsjednika pred kojim stoje mnogi zadaci, medju kojima je, neizostavno dijalog Prištine i Beograd, dijalog za koji se nadamo da će započeti što je prije moguće i nadamo se da će se i Beograd i Priština konstruktivno uključiti u taj dijalog...", izjavila je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

U svakom slučaju, više o perspektivama proširenja na Zapadni Balkan treba očekivati sutra, kada će gotovo cijeli nastavak ministarskog susreta biti posvećen toj temi.


XS
SM
MD
LG