Linkovi

Dačić poručio Srbima da glasaju


Premijer Kosova Hašim Tači, vioska predstavnica EU Ketrin Ešton i premijer Srbije Ivica Dačič

Premijeri Srbije i Kosova na sastanku u Briselu postigli dogovor o uspešnom okončanju izbornog procesa na severu Kosovu

Danas u Briselu održan još jedan sastanak premijera Srbije i Kosova, prvi nakon kosovskih izbora koji su i od strane evropskih posrednika ocijenjeni kao uspješni. Zbog incidenata će se 17. novembra ponoviti glasanje na tri glasačka mjesta u sjevernoj Mitrovic i za koju se premijer Dačić nada da će, nakon drugog kruga izbora, planiranog za 1. decembar, dobiti legitimnog predstavnika srpske većine kao gradonačelnika.

Izbori na tri izborna mjesta u sjevernoj Mitrovici, gdje su se desili incidenti, biće ponovljeni, usaglasili su se danas gosti visoke predstavnice EU iz Beograda i Prištine, podržavajući tako odluku prištinske centralne izborne komisije.

"Zaključili smo da je pred nama značajan napredak u rješavanju preostalog dijela izbornog procesa na Kosovu, čijim detaljima će se baviti odgovarajuće vlasti u Prištini", kazala je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

"Izbori od trećeg novembra su dali legitimitet aprilskom sporazumu i predstavljaju prekretnicu na evropskom putu i za dio Kosova sa srpskom većinom", poručio je premijer Kosova Hašim Tači.

"Uzmimo ono što nam se pruža. U ovom trenutku pruža nam se vlast legitimna i legalna. Ako se to ne desi, ako dođe do drugačijeg ishoda, do pada Briselskog sporazuma, do toga da Albanac zauzme mesto gradonačelnika, do ponovnih konflikata, sukoba, incidenata, da Srbija bude ponovo uslovljena ili da joj ponovo bude odložen pristup ka Evropskoj uniji, niko ne može da preuzme odgovornost za katastrofalne posledice.Ako ne izadje toliko Srba, biće izabran Albanac za gradonačelnika. To izaziva i može izazvati spiralu- kako će se onda dogoditi preuzimanje te vlasti, hoće li biti konflikata- sigurno je da hoće, hoće li biti sukoba, možda i oružanih- hoće. Hoće li to izazvati nestabilnost i kako Srbija može da pomogne? Ne može nikako! Danas se puškom ništa ne može odbraniti jer nismo dovoljno jaki. Može samo dobrom politikom, mudrom politikom, ulaženjem, postajanjem političkim faktorom. Danas su Srbi koji su izabrani na ovim izborima, medjunarodno priznat faktor. Atmosfera koja je stvarana u ovim izborima, koja je ponekad bila i napeta sada polako treba da se pretače. Sigurno da je to moglo da bude i bez raznih problema, nepravilnosti, pritisaka, bez raznih pokušaja da Kosovo što više afirmiše svoju nezavisnost kroz ovaj proces, dok smo mi insistirali na statusnoj neutralnosti, rezultat svega toga, kada to sve ostavimo po strani, jeste da danas imamo opštine, imaćemo gradonačelnike i imaćemo, daće Bog, zajednicu srpskih opština, kojima više niko ne može da ospori legalitet i legalnost. To do sada Srbi nisu imali na Kosovu i Metohiji. Imali smo samo principijelne stavove, a ne i realan život", naglasio je premijer Srbije Ivica Dačić.

Naredni sastanak dvojice premijera sa visokom predstavnicom EU u Briselu planiran je za 5. decembar.
XS
SM
MD
LG