Linkovi

EK: Finansijska podrška normalizaciji odnosa


European Union flags are seen outside the European Commission headquarters in Brussels in this October 27, 2010, file photo.

Iz kancelarije visoke predstavnice EU u međuvremenu poslata poruka podrške svima koji su uključeni u organizaciju lokalnih izbora na Kosovu

Sa dvije evropske adrese danas su komentarisani dnosi Srbije i Kosova. Evropska komisija odobrila 15 miliona eura na ime normalizacije odnosa Beograda i Prištine, a iz kancelarije visoke predstavnice Evropske unije Ketrin Ešton šalju poruku podrške premijerima Srbije i Kosova i svima uključenim u organizaciju skorih kosovskih izbora uz nadu da će oni biti odraz volje i potreba svih gradjana.

Zvanični Brisel po svaku cijenu želi zadržati i podržati pozitivan trend odnosa Beograda i Prištine. U tom je svjetlu i današnja odluka Evropske komisije kojom se finansijski podržavaju kosovske opštine sa srpskom većinom, sa posebnim naglaskom na sjever Kosova.

"Evopska komisija je donijela odluku o dodatnoj finansijskoj podršci nastavku normalizacije odnosa Srbije i Kosova, posebno imajući na umu srpsku zajednicu na sjeveru Kosova. Podržava se i civilna infrastruktura, javna uprava, regionalni razvoj. Novac danas odobren je u visini od 15 miliona eura", rekao je portparol Evropske komisije, Frederik Vinsent.

A iz kancelarije visoka predstavnice EU, Ketrin Ešton upućuju poruku pred kosovske izbore, planirane za 3. novembar.

"Visoka predstavnica iskazuje zahvalnost i Beogradu i Prištini za sve što je uradjeno u kontekstu pripreme ovih izbora, kao i OEBS, čija uloga je veoma važna. Ukazuje i na viziju i hrabrost kakvu su pokazala dva premijera potpisujući apriliski sporazum i provodeći dogovoreno. Poziva ih da tu viziju i hrabrost pokažu i u kontekstu kosovskih izbora, kako bi oni bili i fer i sa što većim odzivom. Mi ćemo pratiti izbore- znate da imamo posmatračku misiju koja je već na terenu. Mislim da je ukupno 100 posmatrača koji tamo već rade. U izjavi Ketrin Ešton daje važnost izborima i u kontekstu dalje demokratizacije Kosova", rekla je portparolka Visoke predstavnice EU, Maja Kocijančić:

Uspješno sprovedeni izbori na Kosovu bi, prema Briselu, trebali označiti novu fazu normalizacije odnosa izmedju kosovskih zajednica, Beograda i Prištine što bi, nadaju se u evropskim institucijama, vodilo stabilnom demokratskom razvoju i saradnji unutar Zapadnog Balkana.
XS
SM
MD
LG