Linkovi

EU osudjuje incident u Beogradu


Portparolka Visoke predstavnice EU, Maja Kocijančič
Portparolka Visoke predstavnice EU, Maja Kocijančič

I u evropskim institucijama osudjuju dogadjaje na fudbalskoj utakmici izmedju Srbije i Abanije. Iz Evropske komisije uz to odbacuju optužbe iznijete, kažu, u nekim srpskim medijima, o evropskoj umješanosti u to, dok novi predsjedavajući Delegacije za Jugoistočnu Evropu Evropskog parlamenta glavnim krivcem za to smatra politiku.

Portparolka Visoke predstavnice EU, Maja Kocijančić rekla je da je EK razočarana prekidom fudbalskog meča koji je uslijedio nakon provokacije:

„Vjerujemo da su srpske vlasti pokazale profesionalnost na način kako su rješavale ovu situaciju. Važno je još reći da odbacujemo svaku sugestiju, pomenutu u nekim medijima u Srbiji, da je EU u tome imala bilo kakvu ulogu. Stava smo da provokacije na stadonima ne smiju uticati na politiku. U ovom kontekstu podvlačimo posebno važnost regionalne saradnje i skore posjete albanskog premijera Srbiji.

Predsjedavajuci Delegacije za Jugoistočnu Evropu Evropskog parlamenta, Tonino Picula ističe da je ovo je samo pokazalo da i nekih dvadesetak godina nakon ratnih operracija u Hrvatkoj, BiH, petnaestak nakon intervencije NATO na Kosovu i u Srbiji, nažalost, mnoge stvari još nisu konsolidovane:

„... u onoj mjeri u kojoj na možemo otići na fudbalsku utakmicu, bilo koji javni dogadjaj koji je medjunarodnog karaktera, povesti djecu, prijatelje, i osjećati se dobro sa kokicama u ruci. Tome je kriva, naravno, politika. Prije svega, politika je i raspirila te tenzije, iskoristila ih je sebi u prilog. Tu jedino politika može i pomoći, a da bi pomogla, moraju se neke pretpostavke dogoditi,“ rekao je Picula.

XS
SM
MD
LG