Linkovi

"Ne verujemo u zidove i zabrane"


Evropski lideri na samitu u Valeti, 3. februar 2017

Neformalni skup evropskih lidera u Valeti potvrdio je namjeru Evropske unije da zatvori rutu priliva ilegalnih migranata preko centralnog Sredozemlja, ali je i bio prilika da se Unija počne spremati za dva velika izazova- život poslije bregzita i život uz novu američku administraciju.

Iako nije bila zvanična tema skupa, odnos Unije prema novim američkim vlastima, pogotovo nakon njihovih mjera protiv migranata, nametnuo se tokom skupa na Malti. Uz to odmah ide i pitanje: koliko će glasno izražena nezainteresiranost Vašington za EU naštetiti partnerskim odnosima?

"Vjerujem da ima mjesta za pojašnjenja, jer ponekad imam utisak da nova američka administracija ne zna Evropsku uniju do u detalje. A u Evropi su detalji važni", saopštio je predsjednik Evropske komisije, Žan Klod Junker.

"Rekli smo već da Evropa ima sudbinu u svojim rukama. Vjerujem da ćemo sa više jasnoće o tome kakva je naša uloga u svijetu, bolje uobličiti naše transatlantske odnose. Zato treba da se fokusiramo na Evropu, a ne rasplinjujemo na druge dijelove svijeta", poručila je njemačka kancelarka, Angela Merkel.

Na "američki način" rješavanja pitanja migranata reagovala je Visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

"Ne vjerujemo u zidove i zabrane. Danas smo još više posvećeni tome da radimo zajedno, zajedno sa našim partnerima na južnim obalama Mediterana, vjerujemo da se problemi trebaju rješavati zajedno, to je evropski način. Američki način je moguće postao drugačiji, ali to ne smije da bude evropski problem, mozda prije američki. U svakom slučaju, nadamo se saradnji i prijateljstvu sa našim američkim prijateljima."

Upitan da li ostali evropski lideri dijele stav kakav je iskazao u pozivnom pismu za današnji skup, nazivajući novu američku administraciju " prijetnjom EU", predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk odgovara:

"Naravno da je naš ključni fokus bio na migracijama i budućnosti nakon bregzita, ali želim biti otvoren- svi imamo različit temperament, različite oblike izražavanja, ali samo jedan cilj- zaštiti EU, evropsko dostojanstvo i interes. Po tome smo potpuno ujedinjeni. Kada je riječ o suštini, primio sam punu podršku za moju procjenu šta je stvarni izazov za Evropu".

Inače, lideri su danas dogovorili trening libijske obalske straže, snažnije akcije na razbijanju mreže krijumčara ljudima, kao i tješnju saradnju sa afričkim zemljama odakle dolazi većina, uglavnom ekonomskih migranata. Migrantska ruta preko centralnog Sredozemlja je sada ključna bolna tačka za evropske granične službe.

Iako je ukupan broj migranata i ruta smanjen u odnosu na prethodne dvije godine, put krijumčara je sada koncentrisan upravo na ovo područje gdje, prema procjenama Evropske granične službe, gotovo 90 posto svih migranata pokušava preći more i doći do evropskih obala, u čemu mnogi gube živote.

XS
SM
MD
LG