Linkovi

Mekalister: Uprkos Bregzitu EU opredeljena za proširenje


Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister (arhivski snimak)
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister (arhivski snimak)

Uprkos unutrašnjih izazova prouzrokovanih Bregzitom, Evropska unija je i dalje opredeljena za prijem novih članica, što se posebno odnosi na šest zemalja Zapadnog Balkana, izjavio je danas izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister.

Posle susreta za ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem, nemački diplomata je izjavio da EU očekuje da će, korak po korak, odnosi između Kosova i Srbije biti normalizovani, na način da obe strane budu za-dovoljne:

"Ljudi u Nišu, Svilajncu, Novom Pazaru ili Novom Sadu, oni ne žele da slušaju političare koji pričaju o poglavljima na konferencijama gde se sastaju političari i birokrate. Oni žele da znaju šta to znači za njih. Ubeđen sam da je politika proširenja uspešna priča. Ona je donela je slobodu, bezbednost i ekonomski prosperitet u sve zemlje koje su se pridružile Uniji od 2004. godine."

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je izjavio da Srbija neće menjati strateški cilj - članstvo u EU, ali i da Beograd mora da vodi računa o svom nacionalnom interesu što se tiče zemalja važnih za zaštitu teritorijalnog inte-gritet Srbije i rešenja pitanja u kojima nema podršku vodećih članica EU.

A evropske integracije su, između ostalog, bile tema i susreta premijera Srbije Aleksandra Vučića sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Govoreći o odnosu sa Republikom Srpskom, Vučić je na konfe-renciji za novinare rekao da je zadovoljan što se Dodik juče sastao sa nema-čkim ministrom poljoprivrede Kristijanom Šmitom i da se nada da će Dodik i rukovostvo RS saslušati i uvažiti stavove Nemačke i Evropske unije:

"Ja ne krijem, ja sam izrazio želju i molbu, a razume se da je odluka uvek na predsedniku Dodiku i na Republici Srpskoj, da saslušaju savete i uvaže argumente Nemačke i EU. I mislim da bi bilo dobro za ceo region, a ne samo za RS, a naravno i za građane RS, da se potpiše SSP."

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je najavio da će Banja-luka dati saglasnost na potpisivanje SSP i istakao da veruje da će Nemačka preduzeti mere kako poljoprivednici u RS ne bi trpeli štetu zbog toga:

"Treba verovati Nemačkoj i omogućiti da se dalje krećemo ka evropskim integracijama - i BiH, a time i RS. Mislimo da je to pravo način da se jednoj maloj privredi, maloj zajednici kakva je BiH u celini, i RS, pomogne da se lakše prilagodi tim evropskim kretanjima."

Aleksandar Vučić je rekao i da očekuje da Srbija 18. jula otvori po-glavlja 23. i 24, dodajući da postoji dobra prilika da se u Briselu sastane sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem. Predstoji nam nastavak dijalog sa Prištinom i mnogo stvari koje mi moramo da uradimo, pa će se onda ubrzavati i otvaranje drugih poglavlja, odgovorio je Vučić, na pitanje kada će biti otvoreno poglavlje posvećeno spoljnoj politici.

XS
SM
MD
LG